Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Obete autobusovej havárie si v Belgicku uctili aj slovenskí žiaci

Foto: TASR/AP

Na Európskej škole číslo 3 je podľa slov učiteľa slovenčiny Oskara Pompu takmer 4000 žiakov, od škôlkarského veku až po maturitné ročníky.

Bratislava/Brusel 16. marca (TASR) – Približne sto slovenských žiakov zapísaných v Európskej škole číslo 3 si dnes o 11.00 hod vo svojich triedach minútou ticha pripomenulo pamiatku obetí autobusovej havárie, pri ktorej zahynulo 22 žiakov belgických škôl a šesť dospelých - štyria učitelia a dvaja vodiči.

Všetky triedy troch Európskych škôl, ktoré sa nachádzajú v Bruseli a ktoré zastrešujú deti stálych zamestnancov inštitúcií Európskej únie, sa dnes v rámci štátneho smútku pripojili k belgickým školám, ktoré si minútou ticha pripomenuli tragický osud posádky školského autobusu havarovaného vo švajčiarskom tuneli.

Na Európskej škole číslo 3 je podľa slov učiteľa slovenčiny Oskara Pompu takmer 4000 žiakov, od škôlkarského veku až po maturitné ročníky. Z tohto počtu je 60 žiakov na prvom stupni a okolo 50 študentov na druhom stupni pôvodom zo Slovenska. Keďže Slovenská republika vlastnú národnú sekciu na tejto škole, kde je zastúpených osem rôznych národností, nemá, slovenskí žiaci sú podľa želania ich rodičov rozdelení do tried s vyučovacím jazykom anglickým, francúzskym a nemeckým. A práve v týchto triedach sa dnes slovenskí žiaci spolu s ostatnými pridali k celobelgickej minúte ticha.

Slovenský pedagóg Oskar Pompa má na starosti výučbu slovenčiny na základnom stupni, od škôlky až po piaty ročník.

"Všade sa o tom rozpráva. Komunikujeme so žiakmi, diskutujeme, čo sa vlastne v autobuse mohlo stať. Všetci sme z toho smutní," opísal Pompa atmosféru v škole.

Pompa zároveň vyjadril nádej, že deti si z tohto incidentu zoberú ponaučenie, že sa musia aj v autobuse správať zodpovedne. Svoje slová adresoval najmä piatakom, ktorí sa v máji tohto roku zúčastnia na celotýždňovom poznávacom výlete do Anglicka. Budú medzi nimi aj slovenské deti. Školáci, ktorých v rámci pedagogického dozoru bude sprevádzať aj slovenský učiteľ, pocestujú tiež autobusom, ale aj loďou a vlakom. Rodičia detí z tejto školy zatiaľ nevyslovili žiadosť, aby bol plánovaný autobusový zájazd zrušený.