Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Vo štvrťfinále Ligy majstrov bude stretnutie Barcelony s Milánom

Hráči FC BarcelonaFoto: TASR/AP Photo/Manu Fernandez

Slovensko už v LM zastúpenie mať nebude, keď vypadol v osemfinále Zenit Petrohrad s reprezentačným obrancom Tomášom Hubočanom, resp. taliansky SSC Neapol s Marekom Hamšíkom.

Nyon 16. marca (TASR) - Obhajca titulu v prestížnej futbalovej Lige majstrov FC Barcelona sa vo štvrťfinále ročníka 2011/2012 stretne s AC Milánom. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

Futbalisti deväťnásobného európskeho majstra Realu Madrid sa v boji o postup do semifinále stretnú s cyperským prekvapením APOEL Nikózia. Interesantný futbal sľubuje aj konfrontácia Olympique Marseille - Bayern Mníchov. Poslednú štvrťfinálovú dvojicu tvoria Benfica Lisabon a Chelsea Londýn.

Šlágrom štvrťfinále bude duel sedemnásobného európskeho majstra zo San Sira so štvornásobným majstrom starého kontinentu z Katalánska. Zaujímavé je, že obe mužstvá sa v tomto ročníku stretli už v základnej skupine. Barcelona najprv s "rosonerri" remizovala na Nou Campe 2:2, v Taliansku potom vyhrali zverenci trénera Pepa Guardiolu 3:2.

"Biely balet" z Madridu pod vedením portugalského kouča Joseho Mourinha môže byť s výsledkom žrebu spokojný. Do cesty sa mu postaví aktuálne 63. klub v rebríčku UEFA z Nikózie.


Liga majstrov bez Slovákov

Futbalista Zenitu Petrohrad Slovák Tomáš Hubočan odchádza z ihriska po vypadnutí z Ligy majstrov na ihrisku domácej Benficy Lisabon 6. marca 2012.
Foto: TASR/AP Photo/Paulo Duarte
Slovensko už v LM zastúpenie mať nebude, keď vypadol v osemfinále Zenit Petrohrad s reprezentačným obrancom Tomášom Hubočanom, resp. taliansky SSC Neapol s Marekom Hamšíkom. Medzi elitnou osmičkou je šesť bývalých európskych šampiónov a aj jeden nováčik APOEL Nikózia. Práve ten na úspešnej ceste pohárovou Európou vyradil ešte minulý rok slovenského majstra Slovan Bratislava.

Žreb bol tradične otvorený, v tejto fáze už neboli mužstvá nasadené a neplatilo ani pravidlo, že sa nemôžu skonfrontovať kluby z jednej krajiny. Štvrťfinále sa hrá na dva zápasy doma-vonku klasickým K.O. systémom. Prvé stretnutia sa uskutočnia 27. a 28. marca, odvety potom o týždeň 3., resp 4. apríla. V prvom zápase začína v domácom prostredí prvý vyžrebovaný súper.

V tohtoročnom štvrťfinále sa predstaví osem klubov zo siedmich krajín. Stalo sa tak po prvý raz od reformy súťaže v roku 1997. Do tejto chvíle ich bolo najviac šesť, v sezónach 2008/2009, 2002/2003, 2001/2002 a 2000/2001 súperili o trofej zástupcovia štyroch krajín.

Slávnostný akt žrebu mal na starosti generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, asistoval mu vyslanec dejiska finálového zápasu (sobota 19. mája) v mníchovskej Allianz Aréne a bývalý nemecký majster sveta Paul Breitner.

V piatok sa vyžreboval aj semifinálový program, ktorý rozhodol, že prípadné "El Clasico" španielskych rivalov Realu a Barcelony by sa mohlo hrať až vo finále. Víťaz druhej štvrťfinálovej dvojice Olympique Marseille/Bayern Mníchov sa v semifinále skonfrontuje s postupujúcim z dua APOEL Nikózia/Real Madrid. V druhom semifinále sa stretnú úspešnejší z dvojíc Benfica Lisabon/Chelsea Londýn, resp. AC Miláno/FC Barcelona.


Reakcie

Ron Gourlay, šéf exekutívy Chelsea Londýn: "Je dobré, že začíname vonku. V prípade priaznivého výsledku si môžeme vybudovať dobrú pozíciu pred domácou odvetou. Ramires s Davidom Luizom niečo o Benfice vedia, veď v minulosti obliekali jej dres. O portugalskom súperovi máme dostatok informácií aj zo skupinovej fázy LM, kde v tabuľke preskočili Manchester United. Je to veľmi dobrý tím."

Amador Bernabeu, riaditeľ FC Barcelona: "Začíname vonku, čo je pre nás psychologická výhoda. Zápas bude špecifický pre Zlatana Ibrahimoviča, ktorý v minulosti obliekal dres nášho klubu a teraz bude stáť na opačnej strane barikády. Naším cieľom je obhajoba triumfu, ale AC Miláno je pre štvrťfinále ťažký protivník."

Umberto Gandini, riaditeľ AC Miláno: "Čaká na nás konfrontácia s najlepším klubom na svete. Ani v Barcelone však nie sú šťastní, že narazili práve na nás. Budú to dva futbalové sviatky plné vzrušujúceho futbalu."

Emilio Butragueňo, riaditeľ Realu Madrid: "Sme šťastní, že sme sa vyhli španielskemu derby. Neznamená to však, že už sa automaticky vidíme v semifinále. APOEL je najväčším prekvapením doterajšieho priebehu súťaže a cyperský šampión má náš plný rešpekt."

Phivos Erotokritou, prezident APOELu Nikózia: "Je to splnený sen, ďalšia obrovská skúsenosť pre naše mužstvo. Real na Cypre - to bude pre ľudí obrovský sviatok. Sme radi, že začíname doma, keď sa prakticky začína od nuly. So zlým výsledkom na pôde súpera by nemala pre nás odveta tie správne grády."

Steve Mandanda, brankár Olympique Marseille: "Očakávali sme ťažký žreb, ale my sme spokojní už s našou účasťou vo štvrťfinále. Urobíme maximum preto, aby sme išli ešte ďalej. Bayern nie je len Ribery, sú tam aj Robben, Müller, Gomez a takto by som mohol menovať celé mužstvo. Bude to ťažké, ale nič iné sme vo štvrťfinále čakať nemohli."

Vincent Labrune, prezident OM: "Pre nás je veľkou satisfakciou, že tu dnes vôbec môžeme byť. Po športovej stránke je Bayern favoritom a jeho zástupcovia sa po žrebe tvárili spokojne, ale ani my nie sme nespokojní. Vyhli sme sa Barcelone a Realu. V prvom zápase doma nám bude chýbať potrestaný brankár Mandanda, nevidím to však ako nevýhodu, pretože to ešte viac môže zomknúť mužstvo."

Karl-Heinz Rummenigge, člen predstavenstva Bayernu Mníchov: "Proti Marseille to nebude jednoduché, myslím si však, že je to pre nás celkom prijateľný žreb ak sa pozrieme na štvrťfinálovú dvojicu FC Barcelona - AC Miláno. Posledné úspešné výsledky nám zdvihli sebavedomie, pokúsime sa už v úvodnom zápase v Marseille uhrať dobrý výsledok, aby sa nám v odvete ľahšie dýchalo."

Žreb štvrťfinále LM 2011/2012, 1. zápasy 27., 28. marca, odvety 3., 4. apríla:


APOEL Nikózia - Real Madrid
Olympique Marseille - Bayern Mníchov
Benfica Lisabon - Chelsea Londýn
AC Miláno - FC Barcelona

žreb semifinále:
Olympique Marseille/Bayern Mníchov - APOEL Nikózia/Real Madrid
Benfica Lisabon/Chelsea Londýn - AC Miláno/FC Barcelona

ďalší program LM 2011/2012:semifinále: 1. zápasy 17. a 18. apríla, resp. odvety 24. a 25. apríla
finále: sobota 19. mája v Mníchove, Allianz Arena