Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

OECD: Rast ekonomiky SR bude tento i budúci rok vo V4 druhý najvyšší

Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

V porovnaní s marcovou predikciou NBS je predpoveď OECD na tento rok mierne optimistickejšia.

Bratislava 29. mája (TASR) - Rast slovenskej ekonomiky dosiahne podľa predpovede Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v tomto roku 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na budúci rok by malo hospodárstvo vzrásť o 2 % HDP. "Predikcia rastu HDP SR je v porovnaní s Európskou komisiou a MMF pesimistickejšia na celom horizonte prognózy," informovali dnes analytici Úseku pre menu, štatistiku a výskum (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS).

V porovnaní s marcovou predikciou NBS je predpoveď OECD na tento rok mierne optimistickejšia. Naopak, na budúci rok predpokladá banka nižší rast než svetová organizácia. "Z OECD predikcií importov hlavných obchodných partnerov SR vyplýva, že exportné trhy SR by mohli rásť pomalšie v porovnaní s predpokladmi NBS v marcovej predikcii. To by mohlo predstavovať negatívne riziko na výkonnosť slovenskej ekonomiky," upozornili analytici ÚMS.

Ekonomická aktivita v eurozóne by mala v tomto roku podľa OECD poklesnúť o 0,6 % HDP


Ekonomická aktivita v eurozóne by mala v tomto roku podľa OECD poklesnúť o 0,6 % HDP, a to najmä v dôsledku konsolidačných opatrení členských krajín. Vplyv bude mať aj slabá dôvera na trhoch s negatívnym dopadom na domáci dopyt, ako aj sprísnenie úverových podmienok. Na budúci rok očakáva organizácia rast hospodárstva eurozóny medziročne o 1,1 % HDP.

V rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4) zaznamená podľa predpovede väčší rast oproti SR len Poľsko. V tomto roku má jeho ekonomika vzrásť medziročne o 0,9 % a na budúci rok o 2,2 % HDP. Na druhej strane výkon hospodárstva Českej republiky sa zníži v tomto roku o 1 % a na budúci rok porastie o 1,3 % HDP. Maďarsko čaká v tomto roku rast o 0,5 % a na budúci rok o 1,3 % HDP.