Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

OECD: Slovensku by prospel lepší výber daní a zmena ich štruktúry

Na snímke premiér SR Robert Fico (vľavo) a generálny tajomník OECD José Ángel Gurría (vpravo) počas stretnutia 6. decembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V školskom systéme vidí Gurría priestor na zvýšenie efektívnosti už existujúceho hodnotenia škôl. Viac zdrojov by sa mohlo použiť na výučbové aktivity a podporu znevýhodnených žiakov.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) by mala vláda SR posilniť fiškálny rámec, zlepšiť aktivačnú politiku v rámci redukcie nezamestnanosti a zvýšiť inklúziu vzdelávacieho systému. Ako po dnešnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom povedal generálny tajomník OECD Ángel Gurría, zlepšiť by sa mal aj výber daní. "Všade na svete je ťažké vyberať dane, ale mám taký pocit, že na Slovensku je to ešte ťažšie," uviedol Gurría.

Upozornil však aj na štruktúru daní, ktorá by sa mala zmeniť tak, aby bola menej škodlivá pre ekonomický rast. Všade vo svete sa totiž pristupuje skôr k nižšiemu zaťažovaniu práce a vyššiemu zdaňovaniu spotreby či majetku. Prispieva to totiž k vytváraniu nových pracovných pozícií, ktoré sú potrebné pre ekonomický rast. "Toto všetko je potrebné si dať do perspektívy, aby sme dokázali rozmýšľať do budúcna v dlhodobom horizonte," dodal Gurría.

Vláda by mala podľa neho zaviesť výdavkové stropy a dodržiavať ich. Zároveň však posilniť monitorovanie a vyhodnocovanie výdavkových programov. V tejto súvislosti Gurría ocenil vytvorenie Fiškálnej rady. V rámci redukcie nezamestnanosti, ktorej miera je na Slovensku piata najvyššia v rámci OECD, odporúča nasadiť efektívne politiky na trhu práce. Najmä však zvyšovanie efektívnosti a rozsahu verejných služieb nezamestnanosti. Zároveň tajomník odporučil investovať viac do zručností ľudí.

V školskom systéme vidí Gurría priestor na zvýšenie efektívnosti už existujúceho hodnotenia škôl. Viac zdrojov by sa mohlo použiť na výučbové aktivity a podporu znevýhodnených žiakov. "Čelíme 20-ročnému problému kvality vzdelávacieho systému," uznal Fico. Ako dodal, vládny kabinet sa nebude tomuto ani iným problémom vyhýbať a postaví sa im čelom.