Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

OĽaNO: Nad podporou Čaučíka v prezidentských voľbách sme neuvažovali

Na snímke kresťanský aktivista Marián Čaučík. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kresťanskí demokrati by si ako spoločného kandidáta vedeli predstaviť Čaučíka.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Hnutie OĽaNO zatiaľ neuvažovalo nad podporou Mariána Čaučíka v prezidentských voľbách. Reagovalo tak na mimoparlamentné KDH, ktoré v utorok (11. 12.) uviedlo, že chce rokovať s Obyčajnými o spoločnom kandidátovi na prezidenta pre budúcoročné voľby. Pre TASR to uviedol hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Kresťanskí demokrati by si ako spoločného kandidáta vedeli predstaviť Čaučíka. Obyčajní ho považujú podľa vlastného vyjadrenia "za aktívneho človeka s inšpiratívnym príbehom". O jeho podpore hnutie zatiaľ neuvažovalo.

"OĽaNO pozorne sleduje situáciu okolo prezidentských volieb a pri podpore či nominácii kandidáta na post najvyššieho ústavného činiteľa bude postupovať zodpovedne," priblížili. Hnutie nepovedalo, koho pošle do boja o palác. Spomína sa predsedníčka klubu Veronika Remišová, ale Obyčajní to doteraz nepotvrdili. Líder hnutia Igor Matovič hovoril, že uvažujú nad tromi kandidátmi. Tých však nekonkretizoval. Kresťanskí demokrati zasa uviedli, že sú však pripravení rokovať aj o podpore pre kandidáta OĽaNO.

Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR. Právo voliť slovenského prezidenta má plnoletý občan SR. Voľba je dvojkolová. Znamená to, že ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden z kandidátov nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, do 14 dní sa uskutoční druhé kolo, na ktorom sa zúčastnia dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola.