Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

P. Gajdoš navštívil vojakov na cvičení COOPSEC 2019 v Maďarsku

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

Vojaci trénovali riešenie krízových situácií, ktoré môžu vzniknúť počas migračnej vlny.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) navštívil vo štvrtok vojakov na cvičení Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC) COOPSEC 2019 v maďarskom výcvikovom centre Ujmajor. Zúčastnilo sa ho 33 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR aj s vojenskou technikou a traja pracovníci Ministerstva vnútra SR – Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru.

"Toto bol príklad cvičenia, ktoré ukázalo význam mnohonárodnej spolupráce v rámci stredoeurópskeho regiónu," povedal Gajdoš.

Vojaci trénovali riešenie krízových situácií, ktoré môžu vzniknúť počas migračnej vlny. Slovenský šéf rezortu obrany zdôraznil, že je dôležité, aby pri týchto problémoch spolupracovali rezorty vnútra, obrany i zahraničných vecí.

"Treba precvičovať schopnosti nielen vojakov a armády zúčastnených krajín, ale i ďalších zložiek tak, ako sme to videli dnes, v spolupráci s políciou a ďalších zložiek integrovaného záchranného systému," súhlasil minister obrany Českej republiky Lubomír Metnar. Podobné cvičenia podľa neho dokazujú, že sme na možné ďalšie krízy pripravení.

Cieľom medzinárodného cvičenia COOPSEC 2019 je posilniť politickú a vojenskú spoluprácu medzi partnerskými krajinami CEDC. Celkovo sa na ňom zúčastňuje 417 príslušníkov členských krajín.