Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Palestínčania protestujú proti mierovému plánu USA

Palestínčania s vlajkami. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom dvojdňovej konferencie, prezývanej Bahrajnská dielňa, je zozbierať za desať rokov 50 miliárd dolárov investícií, ktoré pôjdu na ekonomický rozvoj Palestínčanov.

Ramalláh/Gaza 24. júna (TASR) - Tisíce Palestínčanov po celom západnom brehu Jordánu (Predjordánsku) protestovali v pondelok proti investičnej konferencii pod záštitou Spojených štátov, ktorá sa začne v utorok v Bahrajne a je súčasťou širšej iniciatívy na vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci mávali palestínskymi vlajkami a pútačmi s heslami ako "Jeruzalem a Palestína nie sú na predaj" a "Nie Dohode storočia". Toto druhé heslo bolo narážkou na označenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré dal mierovému plánu pre Blízky východ, navrhovanému Američanmi.

Palestínske médiá informovali o menších potýčkach medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi demonštrantmi v meste Hebron v Predjordánsku, ale protesty sa skončili prevažne pokojne.

Cieľom dvojdňovej konferencie, prezývanej "Bahrajnská dielňa", v hlavnom meste Manáma na severe kráľovstva je zozbierať za desať rokov 50 miliárd dolárov investícií, ktoré pôjdu na ekonomický rozvoj Palestínčanov. Tí však bojkotujú toto podujatie a tvrdia, že najprv musí prísť politické riešenie konfliktu.

Aj v ďalšej palestínskej enkláve, pásme Gazy, sú na utorok a stredu plánované zhromaždenia a tiež generálny štrajk na protest proti konferencii v Bahrajne.

Ismáíl Radwán, vysokopostavený líder radikálneho hnutia Hamas, v pondelok v tlačovom vyhlásení napísal: "Hnutie Hamas, spolu so všetkými národnými a islamskými politickými silami i frakciami a so všetkými súčasťami palestínskeho ľudu, jednotne odmieta Dohodu storočia a Bahrajnskú dielňu. Sme proti tomu."

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu v meste Ramalláh v Predjordánsku na stretnutí s novinármi vyhlásil: "Peniaze sú dôležité, ekonomika je dôležitá, politika je ešte dôležitejšia."

Abbás dodal: "Keď už bude existovať politické riešenie, v tej chvíli prijmeme každého, kto je ochotný nám pomôcť. Ale teraz sme proti Manáme a Dohode storočia a zostaneme nezlomní."