Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Pojednávanie s hokejistom Ladislavom Š. odročili, neprišiel obhajca

a Okresnom súde Košice I sa 19. júna 2012 konalo hlavné pojednávanie s hokejistom Ladislavom Š., obžalovaným z vraždy bývalého rozhodcu Mareka Liptaja. Foto: TASR/František Iván

Ladislav Š. je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy hokejového rozhodcu Mareka L.

Košice 19. júna (TASR) - Okresný súd Košice I dnes odročil pojednávanie s bývalým hráčom hokejového klubu HC Košice Ladislavom Š., ktorý je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

"Dôvodom odročenia pojednávania bola neúčasť obhajcu obžalovaného, ktorý sa včera (18.6.) písomne ospravedlnil a predložil doklad o práceneschopnosti," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová. Súd zároveň ustanovil obžalovanému náhradného obhajcu a určil termín pojednávania na 12. júla 2012.

Ladislav Š. je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu vraždy hokejového rozhodcu Mareka L. Podľa obžaloby mal Ladislav Š. 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždiť Mareka L., ktorého bodol a sekol minimálne 19-krát nožom do hornej časti tela. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Ladislav Š., ktorý sa v minulosti pred vyšetrovateľom aj pred súdom k činu priznal, na pojednávaní 14. júla 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný.

Ladislav Š. zmenil svoju výpoveď v júli 2010 a za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol Mareka L. v osudný deň na stretnutie. Z auta mal iba vidieť, ako bezvládneho Mareka L. muži naložili do kufra jeho auta. Jeden z nich si k nemu prisadol a prikázal mu ísť smerom na Kežmarok. Druhý z mužov ich sledoval v terénnom aute.

Medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica sa tela zbavili. Jeho nechali žiť, pretože, ako vypovedal Ladislav Š., páchatelia mu povedali, že by bolo škoda hokejistu. Svoju výpoveď zmenil neskôr preto, lebo sa bál o svoj život a až po takom čase našiel odvahu brániť sa. Navyše bol podľa vlastných slov pri vypočúvaní v strese, pretože vyšetrovatelia ho mali presviedčať, že všetky dôkazy smerujú proti nemu.

Pojednávanie s bývalým hráčom hokejového klubu HC Košice Ladislavom Š. sa po takmer dva a pol roku vrátilo na úplný začiatok. Hokejista totiž vlani v novembri na pojednávaní trval na tom, aby sa všetky úkony a dôkazy zopakovali po tom, čo pre dlhodobú práceneschopnosť predsedu senátu Jána Poprockého prevzal prípad sudca Milan Husťák. Po siedmich mesiacoch práceneschopnosti sa však sudca Poprocký vrátil 1. februára do práce a zároveň aj k prípadu hokejistu.

Od 8. novembra minulého roka je Ladislav Š. stíhaný na slobode po tom, čo Krajský súd v Košiciach zamietol sťažnosť prokurátora proti jeho prepusteniu z väzby.