Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Polícia sa zaoberá prípadom predsedu Okresného súdu v Galante

Ďalším, druhým trestným podaním v súvislosti s výberovým konaním na post predsedu tohto nižšieho súdu, ktorým sa stal 30. januára práve sudca Sz., sa bude zaoberať Ministerstvo spravodlivosti SR.

Bratislava 13. marca (TASR) - Polícia sa od dnešného dňa začala zaoberať prípadom novovymenovaného predsedu Okresného súdu v Galante - sudcu Ľuboša Sz. v kauze sfalšovania zápisnice.

Ďalším, druhým trestným podaním v súvislosti s výberovým konaním na post predsedu tohto nižšieho súdu, ktorým sa stal 30. januára práve sudca Sz., sa bude zaoberať Ministerstvo spravodlivosti SR.

"Generálna prokuratúra (GP) zaevidovala trestné oznámenie v súvislosti so spomínaným výberovým konaním 1. marca. Prokurátor po jeho preštudovaní rozhodol o ďalšom postupe. Podanie bolo odstúpené na Ministerstvo spravodlivosti SR na ďalšie konanie. V prípade prvom (sfalšovania zápisnice zo strany sudcu - pozn. TASR) bola vec dnes odstúpená polícii na ďalšie konanie," povedala dnes pre TASR hovorkyňa GP Vladimíra Gedrová.

V prvej spomínanej veci, ktorú rieši od dnešného dňa polícia, ide o sfalšovanie zápisnice zo strany sudcu, súčasného novovymenovaného predsedu Okresného súdu, túto vec disciplinárny senát Najvyššieho súdu (NS) SR postúpil GP koncom februára, keďže išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu. V druhej veci ide o trestné oznámenie ohľadom výberového konania na predsedu OS Galanta, ktoré tento sudca prednedávnom vyhral a ktoré podala voči nemu sudkyňa tohto nižšieho súdu Eva Foltánová.

Trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa, ku ktorému malo dôjsť manipuláciou výberového konania, podala na GP vo štvrtok 1. marca sudkyňa Eva Foltánová. Sudkyňa sa v rámci transparentnosti a otvorenosti justície prihlásila do výberového konania na post predsedu Okresného súdu v Galante. Krátko pred jeho uskutočnením musela byť hospitalizovaná v nemocnici. Výberová komisia napriek tomu, že ostal iba jeden uchádzač, nerešpektovala podľa sudkyne uplatnenie jej základného práva a porušila ústavné právo na prístup k verejnej funkcii. Predmetné výberové konanie podľa zápisnice zverejnenej na webovej stránke rezortu spravodlivosti 30. januára 2012 vyhral sudca Ľuboš Sz.

Sudca s rovnakým menom už vtedy čelil disciplinárnemu stíhaniu pre podozrenie z falšovania zápisnice z pojednávania. Disciplinárny senát prípad právoplatne prerušil a odoslal prokuratúre, pretože závažnosť skutku nasvedčovala, že je tu podozrenie zo spáchania trestného činu a nie "iba" disciplinárneho priestupku. Troch členov komisie vo výberovom konaní vymenovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a jedného zvolila Sudcovská rada Okresného súdu v Galante.

"Výberové konanie na predsedu súdu predsa nie je to isté ako prijímačky na školu. Predseda súdu je funkcia, ktorej obsadenie je nevyhnutnosťou pre riadny chod súdnictva. Nemožno čakať, kým všetci kandidáti vyzdravejú a posúvať deň výberového konania podľa ich aktuálneho zdravotného stavu. Podať trestné oznámenie z dôvodu nepreloženia výberového konania na iný termín pre PN-ku jedného z uchádzačov považujeme za vážne nepochopenie nielen toho, čo obnáša funkcia predsedu súdu, ale aj čo má byť predmetom trestného konania. S námietkami sudkyne sa výberová komisia zaoberala a je to zrejmé aj z dávno zverejnenej zápisnice z výberového konania," uvádza sa v dnešnom stanovisku ministerstva spravodlivosti, ktoré TASR minulý týždeň poskytol jeho hovorca Peter Bubla.

"Predsedov súdov budú vyberať politické komisie, ktoré majú jednoznačné zadania. Už teraz je napríklad jasné, že víťazom výberového konania na Okresný súd v Galante sa má stať pán Ľuboš Sz. Takto politicky vybraní predsedovia súdov musia byť zákonite odvolaní," zdôraznil 18. januára predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin.

Kancelária Súdnej rady SR vo svojom stanovisku vtedy uviedla, že na politické výberové komisie v súdnictve poukázali už dva justičné európske "demarše" zo sudcovských organizácií a pripomenula, že novela zákona o sudcoch vstúpila do platnosti bez podpisu prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Národná rada SR jeho veto prelomila.

Následne 6. marca Harabin opätovne poukázal na to, že rezort spravodlivosti neakceptoval jeho verejnú námietku pred výberovým konaním predsedu Okresného súdu v Galante. "Takto vyzerá transparentnosť modrých goríl v justícii. Zmanipulované a nezákonné výberové konanie je len malá ukážka skutočného obrazu reformy pani Žitňanskej," dodal Harabin.