Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Povinná 50-% spoluúčasť klientov na sociálnych službách bude zrušená

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (vľavo) po stretnutí s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so zástupcami samospráv chcú tak urobiť čím skôr, aby sa vyhli aplikácii súčasne platného zákona do praxe.

Bratislava 19. júna (TASR) - Na aktuálnej parlamentnej schôdzi bude zrušená povinná minimálna 50-% spoluúčasť klientov na nákladoch za sociálne služby. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so zástupcami samospráv chcú tak urobiť čím skôr, aby sa vyhli aplikácii súčasne platného zákona do praxe.

Podľa poslednej novely z dielne exministra Jozefa Mihála (SaS) totiž majú mestá a samospráva povinnosť do konca júna tohto roka prijať opatrenia stanovujúce 50-% spoluúčasť. "Z tohto dôvodu je nevyhnutné, možno aj neštandardným spôsobom, riešiť odstránenie tejto podmienky tak, aby jednotlivé kraje prijali vlastné pravidlá," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii minister Ján Richter (Smer-SD).

"Chceme, aby to zostalo v kompetencii samospráv," zdôraznil predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Práve on predloží v Národnej rade zmenu zákona o sociálnych službách, a to cez nepriamu novelu zákona o zdravotnom poistení. Dodal, že Mihálom nadiktované poplatky vôbec nezohľadňovali medziregionálne rozdiely, odlišnosť príjmov v jednotlivých oblastiach Slovenska.

Tu bude player


Richter na záver upozornil, že veľká úprava sociálnych služieb by mala byť na stole v prvom polroku budúceho roka. "Novela musí riešiť viaczdrojové financovanie. Je nevyhnutné, aby sa na ňom zúčastňoval štát, samospráva a klient," podotkol s tým, že jednotlivý pomer medzi týmito zložkami bude ešte predmetom diskusie.


Štátna tajomníčka ministerstva práce, rodiny a sociálnych vecí Lucia Nicholsonová.Nicholsonová: Zrušenie 50-% spoluúčasti v sociálnych službách je populizmus

Navrhované zrušenie 50-% spoluúčasti klientov na nákladoch za sociálne služby je iba populistickým krokom. "Je to likvidačné pre poskytovateľov. Ide o populizmus, populistickú politiku, na ktorú práve títo poskytovatelia doplatia," upozornila dnes poslankyňa Národnej rady (NR) SR za opozičnú SaS Lucia Nicholsonová.

Reagovala tak na snahu rezortu práce zrušiť túto minimálnu spoluúčasť ešte pred jej zavedením do praxe v júli tohto roka. Pre tento zrýchlený režim sa zmena uskutoční nepriamo, cez novelu o zdravotnom poistení. "Je nevyhnutné, možno aj neštandardným spôsobom, riešiť odstránenie tejto podmienky," vysvetlil dnes minister Ján Richter (Smer-SD).


Následne si tak bude môcť samospráva, obecná aj krajská, stanovovať poplatky za sociálne služby sama. Nicholsonová však odkazuje, že nimi stanovená minimálna spoluúčasť má zmysel, a to pre mestá a obce, ktoré nemali odvahu zvýšiť poplatky. "Z čoho chce teraz štát, samospráva doplatiť rozdiel?" opýtala sa ministra.