Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Prenasledovaní vodiči nezastavili ani varovné výstrely

Ilustračné foto Foto: TASR

Dve autá riadené opitými vodičmi nezastavili ani na opakované varovanie policajtov.

Bratislava 16. augusta (TASR) - Polícia mala rušnú noc, prenasledovala opitých vodičov, ktorých nezastavili ani varovné výstrely.

Najskôr hliadka chcela v stredu (15.8.) po 23.30 h skontrolovať vodiča Volkswagena Polo s rakúskym evidenčným číslom. Spozorovali ho, ako v križovatke na starej Seneckej ceste predchádzal cez súvislé čiary pred ním idúce dve autá. Pri kontrole tvrdil, že má potrebné doklady v batožinovom priestore. Keď policajti ustúpili od jeho vozidla, aby ich mohol vybrať, začal s otvorenými dverami a bez zapnutých svetlometov unikať smerom na Senec. Neskôr zamieril opäť do Bratislavy a agresívnou jazdou ohrozoval ostatných vodičov. Hliadka požiadala o posily.

Policajti vodiča opakovane vyzývali, aby zastal. Nespravil tak ani po dvoch varovných výstreloch do vzduchu. V jazde pokračoval aj po výstreloch do oblasti zadných kolies. Na diaľnici D1 sa pokúsil vytlačiť hliadku, pričom narazil do zadnej strany služobného auta. Jeho posádka utrpela zranenia, ktoré si vyžiadali prevoz do nemocnice. V dôsledku nárazu stratil kontrolu nad vozidlom, ktoré sa prevrátilo na strechu a následne narazilo do zvodidiel. Vodič utrpel drobné poranenia hlavy. Aj po tomto odmietol opustiť svoje auto, takže policajti museli použiť donucovacie prostriedky. Dychovou skúškou u neho zistili použitie alkoholu. Eskortovali ho na obvodné oddelenie.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky a zločinu útoku na verejného činiteľa. Ako sa Alexander (42) vyjadril, dôvodom jeho úteku bol zákaz pobytu na území SR. Polícia túto informáciu preveruje.

Podobný scenár sa opakoval v skorých ranných hodinách, približne o 02.30 h, keď hliadka spozorovala Škodu Favorit, ktorá sa pomaly pohybovala z jedného okraja vozovky na druhý, pričom jej nesvietilo zadné svetlo. Policajti sa rozhodli vodiča zastaviť a skontrolovať.

Na svetelný signál Stop zrýchlil a ešte sa snažil hliadku vytlačiť z vozovky. Nereagoval ani na výzvy cez reproduktor a dva varovné výstrely do vzduchu. Ďalej pokračoval v jazde smerom do Rovinky. Nezastavili ho ani výstrely, ktoré zasiahli spodnú zadnú časť jeho auta. Nakoniec ho k tomu prinútila technická porucha vozidla. Aj jeho dostali z auta až donucovacie prostriedky policajtov. Pri dychovej skúške na zistenie požitia alkoholu mu namerali 0,91 mg/l. Lustráciou v evidenciách sa zistilo, že 26-ročný Ivan má zákaz viesť motorové vozidlo. Podozrivý je z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykom látky a marenia výkonu úradného rozhodnutia.