Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

KISKA: Úvahy Smeru o voľbe ustávných sudcov len v NR SR sú nebezpečné

Na snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Michal Svítok

Prezident SR tiež pripomenul, že ak sa nič nezmení, súčasná vládna väčšina a súčasný prezident budú obsadzovať dve tretiny ÚS.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Úvahy Smeru-SD o tom, že by výber ústavných sudcov ovládol iba parlament, považuje prezident SR Andrej Kiska za nebezpečné. Treba sa podľa neho spýtať, aký je skutočný úmysel. Hlava štátu po stretnutí s koaličnými stranami zdôraznila, že správne nastavený systém bŕzd a protiváh je zárukou toho, že sa moc neskoncentruje v jedných rukách a že Ústavný súd (ÚS) SR nebude slúžiť záujmom aktuálnej parlamentnej väčšiny. Kiska tiež uviedol, že nevidí také zásadné prekážky, ktoré by bránili koalícii a opozícii dohodnúť sa na zmenách pravidiel výberu ústavných sudcov.

"O úspechu či neúspechu návrhu na zmenu pravidiel výberu kandidátov na ústavný súd bude nakoniec rozhodovať ochota urobiť správnu vec. Ochota mať kvalitný a dôveryhodný ústavný súd zlepšením pravidiel výberu sudcov," myslí si Kiska. Zopakoval, že súčasný návrh osobne považuje za nedostatočný. Okrem iného mu prekáža zvýšenie potrebného veku kandidáta zo 40 na 45 rokov. Podľa svojich slov sa dôvod navrhovanej zmeny nedozvedel ani od predstaviteľov koalície.



Pripomenul tiež, že ak sa nič nezmení, súčasná vládna väčšina a súčasný prezident budú obsadzovať dve tretiny ÚS. "A ak nezavedieme priebežnú obmenu sudcov, tak parlament, ktorý si zvolíme o desať rokov, bude rozhodovať o 12 z 13 sudcov. A teda získa nad zložením ÚS absolútnu kontrolu," poznamenal. Rozumie preto požiadavkám opozície, získať priestor spolupodieľať sa na obsadení ÚS.



Kiska sa vo štvrtok stretol s predstaviteľmi koaličných strán. Po stretnutí podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) predstavil návrh Smeru-SD, aby ústavných sudcov volil priamo parlament 90 hlasmi. V súčasnosti parlament volí kandidátov na ústavných sudcov, predkladá ich prezidentovi SR a ten z nich potom menuje ústavných sudcov. Glváč sa pri zmene odvoláva na Benátsku komisiu. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nepovedal, či by bol pre neho takýto spôsob priechodný.

V pondelok (17. 9.) sa prezident stretol s opozičnými stranami SaS, OĽaNO a Sme rodina. Všetky sa zhodli, že by sa kandidáti na sudcov ÚS mali voliť ústavnou väčšinou, s výhradami podporujú aj cyklickosť voľby. Tá sa koalícii nepozdáva, chýba podľa nich spôsob, akým určiť rozdielne funkčné obdobie zvolených sudcov. Losovanie je podľa nich nedôstojné.



Zmena Ústavy SR a s ňou súvisiace nové pravidlá výberu kandidátov na sudcov ÚS SR sú v druhom čítaní. Na zmenu ústavy bude koalícia potrebovať aj podporu opozície. Novely predložil minister spravodlivosti Gál, predchádzajú veľkej personálnej obmene ÚS SR. Gál upozorňuje, že pokiaľ sa parlament na zmene pravidiel nedohodne, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa vo februári 2019 končí funkčné obdobie, sa bude voliť po starom.