Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Irak zasiahli bombové útoky, zahynulo najmenej 29 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Arshad Butt

V severoirackom Kirkúku vybuchla bomba uložená vo vozidle neďaleko policajnej stanice, kde zabila sedem ľudí. V centre Bagdadu pri samovražednom útoku prišli o život traja ľudia.

Bagdad 20. marca (TASR) - Najmenej 29 ľudí dnes zahynulo pri sérii bombových útokov, ku ktorým došlo v mestách po celom Iraku. S odvolaním sa na policajné a nemocničné zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

K najkrvavejšiemu útoku došlo v juhoirackej Karbale, posvätnom mieste šiitov, kde dve explózie zabili najmenej 13 ľudí a zranili ďalších 48 osôb.

V severoirackom Kirkúku vybuchla bomba uložená vo vozidle neďaleko policajnej stanice, kde zabila sedem ľudí. V centre Bagdadu pri samovražednom útoku prišli o život traja ľudia.

Výbuchy hlásili tiež z miest Bajdží, Sámarrá, Túz Churmátú, Dákúk a Zulujja, ležiacich severne od Bagdadu, a z miest Hilla a Latífíja na juhu krajiny.

Najnovšia vlna násilia v Iraku prišla pred budúcotýždňovým summitom Ligy arabských štátov (LAŠ) v Bagdade - prvom v Iraku po vyše 20 rokoch. Summit je vnímaný ako debut krajiny na regionálnej scéne po decembrovom odchode amerických vojakov a iracká vláda sa usiluje preukázať, že dokáže zaistiť bezpečnosť účastníkov.

Hoci násilnosti v Iraku poklesli od vrcholu bojov medzi znepriatelenými náboženskými skupinami v rokoch 2006 a 2007, v krajine dochádza aj deväť rokov po Spojenými štátmi vedenom vojenskom zásahu proti režimu Saddáma Husajna denne k bombovým a ďalším útokom.

V pondelok večer bomboví atentátnici zaútočili na piatich miestach v severnej provincii Dijálá, kde podľa polície zabili najmenej troch ľudí a ďalších 30 zranili.