Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia

Prievidza chce zabezpečiť revitalizáciu priestoru pred gymnáziom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Návrh počíta s odstránením prednej časti oplotenia so vstupnou bránou, čo umožní vytvoriť reprezentatívny a funkčný priestor pred budovou gymnázia.

Prievidza 13. mája (TASR) - Verejný priestor pred budovou Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi prejde úpravou. Revitalizáciu okolia školy chce zabezpečiť samospráva mesta, cez verejnú súťaž vybrala dodávateľa projektovej dokumentácie. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

Zmluvu na vyhotovenie projektovej dokumentácie a výkon autorského dohľadu k revitalizácii verejného priestoru pred budovou Gymnázia V. B. Nedožerského mesto podpísalo so spoločnosťou INO Buildings. Zaplatí jej 24.450 eur.

Projektovú dokumentáciu vypracuje firma v súlade s architektonickou štúdiou, ktorú ešte vlani vypracovali študentky Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

"Naším zámerom je zatraktívnenie verejného priestoru medzi obchodným domom a budovou gymnázia, ktorý je v súčasnosti vizuálne nezaujímavý a neponúka dostatočný nástupný a rozptylový priestor pre študentov," uviedol viceprimátor Michal Dobiaš.

Návrh počíta s odstránením prednej časti oplotenia so vstupnou bránou, čo umožní vytvoriť reprezentatívny a funkčný priestor pred budovou gymnázia. "Súčasťou návrhu je aj umiestnenie technicky vyhovujúcej bezbariérovej rampy pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu, ako aj oddychovej zóny pre študentov, kde by škola mohla realizovať aj určité formy vyučovania," doplnila Krajčiová.

Prednosť v návrhu podľa nej dostal chodec, a preto bolo prioritou riešiť túto časť ako pešiu zónu bez kolízií s automobilmi. "Obslužná komunikácia k prevádzkam je navrhovaná výhradne len ako zásobovacia," dodala.