Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Prokurátor Kozolka kontaktoval NBÚ

Richard Sulík Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prokurátor Generálnej prokurátúry SR kontaktoval NBÚ v súvislosti s bezpečnostnou previerkou.

Bratislava 29. mája (TASR) - Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Jaroslav Kozolka sa v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho pôsobení v komunistickej kontrarozviedke obrátil na Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Informoval o tom prostredníctvom hovorkyne GP SR Jany Tökölyovej.

"Dnes som podal na Národný bezpečnostný úrad návrh na opätovné preverenie už známych skutočností počas platnosti osvedčenia v rámci bezpečnostnej previerky na stupeň dôverné." napísal Kozolka.

O tom, že Kozolka spolupracoval s komunistickou kontrarozviedkou, informoval denník Sme. Odvolával sa pritom na archívny spis, ktorý mu sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Zo spisu podľa denníka vyplýva, že udával vtedajších kolegov – vojakov. Kozolka sa údajne stal agentom kontrarozviedky v januári 1989.

SaS žiada o opätovné preskúmanie bezpečnostnej previerky J. Kozolku

Na základe medializovaných informácií dnes predseda SaS Richard Sulík listom požiadal predsedu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jozefa Magalu o opätovné preverenie bezpečnostnej previerky prokurátora Jaroslava Kozolku. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie SaS.

"Požiadal som NBÚ, aby opätovne preveril, či osvedčenie pána Kozolku bolo vydané v súlade so zákonom a či nezatajil skutočnosti dôležité na jeho vydanie," uviedol Sulík. Dodal, že ak sa potvrdí, že prokurátor Kozolka spolupracoval s vojenskou kontrarozviedkou, bezpečnostná previerka mu musí byť odobratá. SaS rovnako očakáva, že NBÚ dôkladne preverí aj svoje vnútorné postupy pri vydaní osvedčenia, ktoré mohlo byť vydané v rozpore so zákonom.