Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Putin: Eskalácia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Teherán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami.

Moskva 16. apríla (TASR) — Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Raísí poznamenal, že odveta Iránu bola vynútená a mala obmedzený charakter. Zároveň zdôraznil, že Teherán nemá záujem o ďalšiu eskaláciu napätia.

Prezidenti Ruska a Iránu podľa vyhlásenia "podrobne diskutovali o zhoršenej situácii na Blízkom východe po izraelskom nálete na iránsku diplomatickú misiu v Damasku a o odvetných opatreniach Iránu". Zhodli sa na tom, že hlavnou príčinou súčasného diania v tomto regióne je nevyriešený palestínsko-izraelský konflikt.

"V tomto smere sa potvrdili principiálne postoje Ruska a Iránu v prospech okamžitého prímeria v Pásme Gazy, zlepšenia ťažkej humanitárnej situácie a vytvorenia podmienok pre politické a diplomatické vyriešenie krízy," konštatoval Kremeľ.

Obe hlavy štátov okrem toho podporili ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce v rôznych oblastiach vrátane realizácie vzájomne výhodných infraštruktúrnych projektov.

Kremeľ poznamenal, že rozhovor sa uskutočnil na podnet iránskej strany.

Teherán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu sa však aj vďaka podpore spojencov vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska či Francúzska podarilo zostreliť väčšinu z nich.