Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

R. SULÍK: R. Fico sa dostal k moci podvodom

Na snímke Richard Sulík (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Tá okrem iného zavádza aj zmeny vo výške odvodu do druhého dôchodkového piliera.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa dostal k moci podvodom. Skonštatoval to dnes predseda opozičnej SaS Richard Sulík po tom, ako v parlamente prešla vládna novela zákona o sociálnom poistení. Tá okrem iného zavádza aj zmeny vo výške odvodu do druhého dôchodkového piliera. Sulík však poukazuje na to, že Fico aj krátko pred voľbami v médiách avizoval, že k takejto zmene nedôjde.

"Celé to bolo klamstvo. Presne také isté, ako všetky tie jeho sľúbené istoty a z nich sa vykľuli akurát rany istoty. Medzi iným je to do veľkej miery aj rana istoty pre prvý pilier," vyhlásil šéf liberálov.

Napriek tomu, že zmena zákona prešla, opozičné strany avizujú, že budú do budúcnosti presadzovať návrat do pôvodného stavu. "Aj keď sme prehrali bitku, aj keď sporitelia prehrali bitku, tak budeme vo vojne pokračovať ďalej. Pokiaľ to len trochu bude možné, tak vrátime všetky veci tam, kde boli pred účinnosťou tohto zákona," sľúbil predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podľa šéfa KDH Jána Figeľa sociálni demokrati dnes prijali jedno zo svojich najhorších opatrení. Prirovnal ho k zrušeniu rovnej dane. "Bude to mať viaceré dopady. Jednak na samotný dôchodkový systém, ale aj na ekonomiku a zamestnanosť," tvrdí predseda kresťanských demokratov. Dopady podľa neho pocítia aj živnostníci, dohodári a samostatne zárobkovo činné osoby.

"Prijatie tohto zákona je zlá správa pre Slovensko, práve preto, lebo získané peniaze z druhého piliera chcú použiť na zaplátanie dier z dôb prvej Ficovej vlády. Je to zároveň zlá správa pre sporiteľov, pre budúcich dôchodcov v druhom pilieri - odteraz budú žiť v neistote ohľadne svojich dôchodkov," doplnil šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

Lídri štyroch opozičných strán dnes vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii, ktorej sa nezúčastnili poslanci OĽaNO. Igor Matovič im totiž čiastočne kladie za vinu to, že zmeny v dôchodkovom systéme vôbec prešli. Práve oni sú totiž podľa jeho slov zodpovední za pád predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej, ktorý umožnil návrat súčasnej vlády k moci.

Matovič priznal, že predstavitelia opozičných strán dostali v pondelok (6.8.) od vládneho Smeru-SD ponuku, aby predložili svoje pozmeňujúce návrhy k novele. Z piatich, s ktorými prišli matovičovci podporili sociálni demokrati jeden upravujúci prácu dohodárov do 18 rokov. "Nám neostávalo nič iné, než akceptovať to, že Smer sa takto rozhodol," zhrnul líder opozičného hnutia.