Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Rada OSN pre ľudské práva podporila slobodu slova na internete

Ilustračné foto Foto: TASR

Význam tejto rezolúcie spočíva v tom, že prvýkrát potvrdzuje potrebu ochrany a podpory ľudských práv v digitálnej sfére v rovnakom rozsahu, ako ľudských práv vo fyzickom svete.

Ženeva 5. júla (TASR) - Rada OSN pre ľudské práva dnes prvýkrát podporila právo ľudí na slobodu slova na internete po úlohe, ktorú sociálne siete zohrali pri revolúciách Arabskej jari.

V prelomovej rezolúcii sa 47 členských krajín Rady OSN pre ľudské práva vyslovilo dnes za to, že slobodu slova na internete musia všetky štáty chrániť a mali by tiež garantovať prístup k internetu.

Čína a Kuba mali isté výhrady, ale napokon vyjadrili spolu s ostatnými členmi 47-členného fóra súhlas s "globálnym a otvoreným charakterom internetu ako riadiacej sily, ktorá urýchľuje pokrok smerom k rozvoju".

Význam tejto rezolúcie spočíva v tom, že prvýkrát potvrdzuje potrebu ochrany a podpory ľudských práv v digitálnej sfére v rovnakom rozsahu, ako ľudských práv vo fyzickom svete. Povedala reportérom americká veľvyslankyňa Eileen Donahoe. Spojené štáty boli spolusponzormi švédskeho návrhu, ktorý podporili aj krajiny ako Brazília a Tunisko.