Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Rada solidarity súhlasí s nadčasmi vo výške najviac 150 hodín

Foto: TASR/Miroslav Košírer

"Bolo akceptované ponechanie nariadenej nadčasovej práce na 150 hodín," povedal dnes na brífingu po zasadnutí rady premiér Robert Fico.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Rada solidarity a rozvoja sa dnes dohodla na ponechaní maximálnej dĺžky nadčasov na úrovni 150 hodín ročne. Novela Zákonníka práce (ZP) teda túto hranicu nezníži na 100 hodín tak, ako to dávnejšie požadovali zástupcovia odborov. "Bolo akceptované ponechanie nariadenej nadčasovej práce na 150 hodín," povedal dnes na brífingu po zasadnutí rady premiér Robert Fico.

Ako však dodal šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD), aktuálna ostala požiadavka odborárov, aby sa zvýšila odmena zamestnancov za nadčasy. Ústupok odborárov v oblasti počtu hodín bol totiž veľmi veľký, keďže išlo o jednu z najväčších nezhôd. "K tomuto budú ešte prebiehať medzi sociálnymi partnermi rokovania," podotkol na margo vyššej odmeny za nadčasy Richter.

Výhrady k obmedzeniu nadčasov zo 150 na 100 hodín prezentovali na predošlých rokovaniach najväčší zástupcovia firiem, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). RÚZ argumentovala, že je aj v záujme pracovníkov pracovať nadčas z dôvodu dokončenia určitej práce a získania vyššieho zárobku. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR navrhovalo v legislatíve znížiť rozsah nariadenej práce nadčas zo 150 hodín na 100 hodín.