Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Rezort obrany ukončil rámcovú zmluvu na poistenie áut

Foto: TASR/Martin Baumann

Rámcová zmluva uzavretá bývalým vedením mala začať platiť od začiatku roka 2013.

Bratislava 10. augusta (TASR) – Ministerstvo obrany sa na rokovaní s poisťovňou Allianz tento týždeň dohodlo na ukončení rámcovej zmluvy na poistenie áut, ktorú šéf rezortu Martin Glváč (Smer-SD) označuje ako megaškandál. Minister o tom dnes informoval na tlačovej besede.

Začiatkom júla tohto roka Glváč vyhlásil, že bývalé vedenie rezortu poistilo vozidlový park rezortu na štyri roky za deväť miliónov eur. Podľa ministra sa pritom podľa prieskumu trhu dalo povinné zmluvné poistenie (PZP) uzavrieť za päť miliónov eur. „V budúcom týždni idem vypísať nové výberové konanie na PZP,“ zdoraznil dnes Glváč.

Rámcová zmluva uzavretá bývalým vedením mala začať platiť od začiatku roka 2013. Minister dnes informoval, že ak by sa súťaž dovtedy nestihla ukončiť, s poisťovňou Allianz vyrokoval bonusy, ktorými sa výrazne ušetrí. „Aj keby sme išli podľa tej zmluvy, ušetríme za kalendárny rok podľa našich výpočtov 230.000 eur, čo v prípade, že by táto zmluva platila štyri roky predstavuje 920.000 eur,“ povedal Glváč s tým, že novou súťažou má ambíciu ušetriť ešte oveľa viac.

Zmluva na poistenie áut mala byť pôvodne vysúťažená na rok 2012, kvôli zastaveniu výberových konaní po odvolaní exministra Ľubomíra Galka (SaS) sa to však podľa Glváča nestihlo. Preto bývalé vedenie predĺžilo pôvodnú zmluvu uzavretú ešte svojimi predchodcami. „Vyplatili všetky tie prostriedky podľa starej zmluvy, ktorej nevýhodnosť napádali,“ podčiarkol minister.

Proces obstarávania na uzatvorenie PZP pre vozidlový park rezortu sa začal 26. júla 2011, keď vedúci služobného úradu schválil požiadavku na verejné obstarávanie. Následne 29. októbra 2011 bolo vydané oznámenie o verejnom obstarávaní. Premiérka Radičová ako zastupujúca ministerka 2. decembra 2011 najskôr pozastavila všetky prebiehajúce procesy verejného obstarávania na MO, no 21. februára 2012 povolila pokračovať v obstarávaní na PZP. Rámcovú dohodu o PZP s víťaznou poisťovňou na sumu deväť miliónov eur podpísal riaditeľ úradu pre investície a akvizície MO SR po voľbách 19. marca 2012.