Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Rumunská premiérka vyzvala poslancov na jednotu počas predsedníctva EÚ

Na archívnej snímke predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker a rumunská premiérka Viorica Dančilaová počas stretnutia 21. februára 2018 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Žiadam vás, aby ste sa krotili, keď rozprávate... Nerobte veci, ktoré by mohli uškodiť obrazu Rumunska, uviedla premiérka, ktorú citovala agentúra AP.

Bukurešť 12. decembra (TASR) - Rumunská premiérka Viorica Dancilaová vyzvala v stredu poslancov, aby sa v priebehu nadchádzajúceho rumunského predsedníctva v Rade EÚ správali jednotne. Poslancom tiež povedala, že počas polročného rotujúceho predsedníctva, ktoré Rumunsko prevezme 1. januára, "nebude priestor na politickú hrdosť".

"Žiadam vás, aby ste sa krotili, keď rozprávate... Nerobte veci, ktoré by mohli uškodiť obrazu Rumunska," uviedla ďalej premiérka, ktorú citovala agentúra AP.

Rumunskú sociálnodemokratickú vládu kritizujú pre sporné reformy súdnictva okrem iných aj Spojené štáty či EÚ. Zmeny v justícii môžu podľa kritikov oslabiť boj proti korupcii na najvyšších postoch.

Dancilaovej vládu čaká práve pre návrhy reforiem súdnictva na budúci týždeň hlasovanie o nedôvere, priblížila AP.

Premiérka v stredu tiež uviedla, že prioritami jej krajiny počas predsedníctva bude zmenšovanie rozdielov medzi chudobnými a bohatými členskými štátmi, bezpečnosť a propagácia európskych hodnôt.