Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Rusko obvinilo Západ z dodávok zbraní sýrskym povstalcom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Objavuje sa viac a viac faktov, v médiách a inde, o veľkých dodávkach zbraní západnej výroby sýrskej opozícii cez tretie krajiny," uviedol na Twitteri námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

Moskva/Bejrút 20. augusta (TASR) - Popredný ruský diplomat obvinil dnes západné krajiny, že posilňujú dodávky zbraní povstalcom v Sýrii, čo podľa neho oslabí prípadné ďalšie sankcie voči krajine.

"Objavuje sa viac a viac faktov, v médiách a inde, o veľkých dodávkach zbraní západnej výroby sýrskej opozícii cez tretie krajiny," uviedol na Twitteri námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

"Bolo by zaujímavé vidieť, ako by naši západní partneri, ktorí vyzývajú na sankcie voči Sýrii, mohli zaručiť splnenie týchto sankcií," dodal.

Opoziční aktivisti medzitým hlásili intenzívne boje z viacerých oblastí Sýrie, kde dnes oficiálne ukončila svoju činnosť pozorovateľská misia OSN.

V juhosýrskej provincii Dará zahynulo najmenej deväť ľudí pri bombardovaní v oblasti al-Harák neďaleko jordánskej hranice, uviedol predstaviteľ miestnych koordinačných výborov. Vláda podľa neho predpokladá, že v oblasti sa ukrývalo alebo stále ukrýva viacero prominentných štátnych činiteľov, ktorí prebehli na stranu opozície, informovala agentúra DPA.

Armádne tanky medzitým ostreľovali povstalcami kontrolovanú oblasť na juhozápadnom predmestí Damasku, kde prišli o život najmenej traja ľudia. Povstalci podľa miestneho aktivistu odrazili pokus tankovej jednotky vstúpiť do oblasti, píše agentúra Reuters.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva oznámilo, že v nedeľu pri bojoch v krajine zabili najmenej 130 ľudí, z nich 26 na predmestiach Damasku.


Turecko naznačilo potrebu útočísk OSN pre sýrskych utečencov


Istanbul 20. augusta (TASR) - Organizácia Spojených národov bude možno musieť vytvoriť v Sýrii "bezpečnú zónu", v ktorej by sa uchýlil rastúci počet utečencov pred bojmi v krajine. Uviedol to dnes turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu.

Turecko, v ktorom sa nachádza už takmer 70.000 sýrskych utečencov, čoskoro nemusí byť schopné zvládnuť ich ďalší prílev, povedal Davutoglu pre denník Hürriyet.

"Ak počet utečencov v Turecku prekročí 100.000, už nebudeme mať priestor na ich prijatie. Mali by sme byť schopní ubytovať ich v Sýrii. Spojené národy by mohli vybudovať tábory v bezpečnej zóne v rámci hraníc Sýrie," citovali ministra noviny.

Sýrski povstalci v posledných týždňoch rozšírili územie, ktoré kontrolujú pri tureckej hranici, a opozičné skupiny uvádzajú, že potrebujú ochranu v podobe bezletových zón a útočísk strážených zahraničnými silami.

Turecko rozšírilo pomoc pre Sýrčanov a cez víkend im začalo pri hranici poskytovať potraviny, lieky a ďalšiu humanitárnu pomoc. V Turecku zriadili tiež štyri centrá pre materiálnu pomoc od tureckého obyvateľstva. Zahraničnú pomoc prijímajú prostredníctvom letiska v tureckom meste Gaziantep.