Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rusko vyčlenilo na ochranu ekonomiky pred dlhovou krízou 32 mld. eur

Vladimir Putin Foto: TASR

Zároveň uviedol, že protikrízový plán ruskej vlády počíta aj s oživením projektu, v rámci ktorého vláda pomôže rekapitalizovať bankový systém v krajine.

Londýn/Moskva 19. júna (TASR) - Rusko vyčlenilo na tento a budúci rok takmer 32 miliárd eur na ochranu svojej ekonomiky v prípade, že by sa dlhová kríza v eurozóne zhoršila. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka The Financial Times ruský minister financií Anton Siluanov.

Na tento rok vyčlenila ruská vláda pre prípad zhoršenia situácie na trhoch 800 miliárd rubľov (19,59 miliardy eur). Z nich okolo 200 miliárd rubľov vyčlenila na pomoc domácim firmám.

Minister dodal, že vláda sa zároveň dohodla na vyčlenení ďalších 500 miliárd rubľov na budúci rok v prípade, že kríza v eurozóne sa rozšíri a bude eskalovať. "Peniaze sa použijú na podporu sociálne slabých a pre "systémovo dôležité spoločnosti," povedal Siluanov vo svojom prvom rozhovore pre zahraničné noviny od nástupu do funkcie minulý rok.

Zároveň uviedol, že protikrízový plán ruskej vlády počíta aj s oživením projektu, v rámci ktorého vláda pomôže rekapitalizovať bankový systém v krajine. Tento plán bol navrhnutý ešte v roku 2009, no nakoniec sa nerealizoval.

Informovali o tom denník Financial Times a agentúry Reuters a RIA Novosti.