Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Organizátori zotavovacích podujatí často zabúdajú na povinnosti

Ilustračné foto. Foto: AGROKOMPLEX 2017

Pri organizovaní takéhoto podujatia je organizátor povinný požiadať príslušný RÚVZ o posúdenie zotavovacieho podujatia najmenej 30 dní pred začiatkom jeho konania.

Banská Bystrica 14. októbra (TASR) – Organizátori zotavovacích podujatí, akými sú napríklad školy v prírode, lyžiarske kurzy či viacdenné oddychové pobyty, často zabúdajú na povinnosť zabezpečiť pre deti a ostatných účastníkov všetky podmienky na ochranu a podporu ich zdravia, bezpečnosti a prevenciu ochorení. Upozorňuje na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.

"Pri výkone štátneho zdravotného dozoru sa stále stretávame s rôznymi názormi a postupmi, ako zotavovacie podujatie z hľadiska ochrany zdravia a prevencie ochorení organizovať. Stretávame sa dokonca s tvrdením, že legislatíva pre organizovanie zimných kurzov neexistuje, a tak organizátori improvizujú," uviedla vedúca oddelenia hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová.

Ako ďalej zdôraznila, povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí, ktoré súvisia s ochranou verejného zdravia, so zabránením či obmedzením možného rizika ohrozenia zdravia a rizika vzniku a šírenia prenosných ochorení, však upravuje § 25 zákona č. 355/2007 Z. z. v znení noviel s účinnosťou od 1. septembra 2007 a vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 526/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia s účinnosťou od 1. decembra 2007.

Podľa Slotovej uvedená legislatíva podrobne a jednoznačne určuje podmienky organizácie a priebehu zotavovacích akcií. "Ich organizátori sú povinní ju rešpektovať a nepostupovať podľa rôznych neodborných usmernení, ktorých obsah je v rozpore s právnymi ustanoveniami," dodala.

Pri organizovaní takéhoto podujatia je podľa jej slov organizátor povinný požiadať príslušný RÚVZ o posúdenie zotavovacieho podujatia najmenej 30 dní pred začiatkom jeho konania. Ďalšou dôležitou povinnosťou organizátora je zabezpečenie zdravotníka, najmenej jedného na 130 detí.

"Povinnosťou zdravotníka je byť prítomný počas celého priebehu zotavovacieho podujatia od nástupu detí a ich preberania od rodičov až po ich odovzdanie rodičom po návrate," zakončila Slotová.