Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Hospodárenie samospráv za minulý rok dopadlo veľmi priaznivo

Na snímke predseda ZMOS-u Jozef Dvonč Foto: TASR/František Kolář

Skonštatoval to dnes v Nitre po skončení 24. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) jeho predseda Jozef Dvonč.

Nitra 29. mája (TASR) – Hospodárenie samospráv za minulý rok dopadlo veľmi priaznivo. Mestá a obce hospodária s vyrovnanými rozpočtami a nezadlžujú Slovenskú republiku. Skonštatoval to dnes v Nitre po skončení 24. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) jeho predseda Jozef Dvonč.

Podľa slov prvého podpredsedu ZMOS Michala Sýkoru dosialo hospodárenie miest a obcí v roku 2012 prebytok 82 miliónov eur. Ako pripomenul, samospráva sa snaží šetriť, dôležitá však bude aj správna metodika, ktorou sa budú dosiahnuté úspory vykazovať.

Dvonč však upozornil aj na to, že nie všetky obce a mestá sa na konsolidácii verejných financií podieľajú rovnakou mierou. "Dajú sa rozdeliť na štyri skupiny. Na tie samosprávy, ktoré konsolidujú veľmi dobre, na tie, ktoré konsolidujú a na tie, ktoré konsolidujú čiastočne, prípadne nekonsolidujú. Musíme o tomto hovoriť a vyzvať tie mestá a obce, ktoré sa na konsolidácii nepodieľajú, aby prehodnotili svoje rozpočtové rámce do konca júna. Kancelária ZMOS pripraví sériu metodických regionálnych podujatí na pomoc pre samosprávy," skonštatoval.

Podľa Dvonča sú okrem konsolidácie financií pred združením aj ďalšie priority. Jednou z hlavných je dočerpanie financií z fondov Európskej únie (EÚ) v tomto programovom období a príprava na to nasledujúce. "Príprava na obdobie rokov 2014 až 2020 je kľúčová téma. Treba si uvedomiť, že až 70 percent investičných výdavkov v mestách a obciach ide cez fondy z EÚ. Nemáme iné zdroje," pripomenul Dvonč. K ďalším prioritám, ktorým sa chce ZMOS v nasledujúcom období venovať, bude podľa jeho slov audit kompetencií samosprávy, zákon o obecnom zriadení, stavebný zákon, zákon o odpadoch, problematika školstva, sociálnych vecí a pokračovanie v konsolidácii financií.