Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Samozvaný britský detektív údajne vie, kde je telo malej Madeleine

Kate McCannová, matka zmiznutého britského dievčatka Madeleine McCannovej, drží fotografie svojej dcéry počas rozhovoru s novinármi. Foto: TASR/AP

Madeleinini rodičia Kate a Gerry McCannovci stále veria, že ich v čase zmiznutia takmer štvorročná dcéra je stále nažive.

Londýn 6. júla (TASR) - Britskí vyšetrovatelia preverujú tvrdenie samozvaného detektíva, že telo nezvestného dievčatka Madeleine McCannovej je pochované v blízkosti apartmánu v portugalskom regióne Algarve, odkiaľ pred piatimi rokmi zmizla.

Podľa informácií zverejnených dnes na stránke britskej televízie Sky News detektív Stephen Birch našiel údajný Madeleinin hrob pomocou pozemného radaru, ktorý kúpil za 40.000 libier (50.100 eur) a vie ho ovládať.

Birch tvrdí, že radarom zhotovil minulý týždeň skeny v letovisku Praia da Luz, kde Madeleine videli naposledy 3. mája 2007. Následne ich odovzdal detektívom Scotland Yardu, ktorí prípad vyšetrujú.

Tí ho požiadali o ďalšie informácie, ktoré im pomôžu interpretovať výsledky skenovania. Birch poslal materiál aj portugalskej polícii, ktorá ukončila pátranie po Madeleine 15 mesiacov po jej zmiznutí pre nedostatok dôkazov.

Madeleinini rodičia Kate a Gerry McCannovci stále veria, že ich v čase zmiznutia takmer štvorročná dcéra je stále nažive. Birchove tvrdenia však nechceli komentovať.

Birch sa netají tým, že stále nevyriešeným prípadom je posadnutý. "Všetko, čo chcem urobiť, je vyriešiť záhadu a uzavrieť prípad pre Madeleininu rodinu. Som presvedčený, že leží tam, kde som skenoval," povedal Birch. Analýza skenov podľa neho ukazuje, že na mieste sa kopalo, je tam prázdny priestor a niečo, čo by mohli byť ľudské kosti.

Scotland Yard uviedol, že vždy zváži akékoľvek potenciálne nové dôkazy a odovzdá ich aj portugalským orgánom.

Záhadné zmiznutie Madeleine vyvolalo i veľkú mediálnu odozvu v mnohých krajinách Európy. Desiatky svedkov z celého sveta hlásili, že dievča videli, ale doteraz sa nepodarilo získať žiadne vierohodné dôkazy, či je živé alebo mŕtve. V septembri 2007 boli na zoznam podozrivých osôb oficioálne pridaní aj obaja Madeleinini rodičia. S kritikou sa stretol postoj britskej vlády, ktorá sa jednostranne stavala na stranu McCannovcov.