Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Saudská Arábia skritizovala zasahovanie amerického Senátu

Na archívnej snímke Muhammad bin Salmán. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení sa uvádza, že Saudská Arábia odmieta akékoľvek zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí, ako aj obvinenia, ktoré nerešpektujú vedenie krajiny.

Rijád 17. decembra (TASR) - Saudská Arábia odsúdila v nedeľu rezolúciu schválenú vo štvrtok americkým Senátom, ktorá pripisuje vinu za vraždu novinára Džamála Chášukdžího priamo saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi.

Ide o neobvykle ostrú kritiku Senátu zo strany kráľovstva, napísala agentúra AP, ktorá v pondelok priniesla stanovisko Rijádu.

Vo vyhlásení sa uvádza, že Saudská Arábia "kategoricky odmieta akékoľvek zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí, ako aj obvinenia, ktoré nerešpektujú vedenie krajiny... a akékoľvek pokusy narušiť jej zvrchovanosť i postavenie."

AP pripomína, že kráľovstvo popiera, že sa korunný princ podieľal na vražde saudskoarabského novinára Chášukdžího na konzuláte tejto krajiny v tureckom Istanbule z 2. októbra, zosnovanej vysokopostavenými saudskoarabskými agentmi blízkymi princovi.

Senát Spojených štátov okrem spomínanej rezolúcie prijal vo štvrtok aj uznesenie, ktorým nariaďuje americkej armáde, aby prestala poskytovať akúkoľvek pomoc vojenskej operácii vedenej Saudskou Arábiou v Jemene. Týka sa to aj dopĺňania paliva do vojenských lietadiel.