Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Schodok USA v obchode s tovarom v marci klesol, prvýkrát za 7 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Import tovarov do USA pritom v marci klesol o 2,1 %, ale export vzrástol o 2,4 %. Výsledkom bolo zníženie schodku v obchode s tovarom.

Washington 26. apríla (TASR) - Schodok amerického obchodu s tovarom sa podľa najnovšej vládnej správy v marci znížil, prvýkrát za sedem mesiacov. A dokonca viac, ako predpovedali ekonómovia. Dôvodom bol pokles importu a nárast exportu.

Konkrétne deficit USA v obchode s tovarom sa v marci znížil medziročne o 10,3 % na 68 miliárd USD (55,81 miliardy eur), zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesne na 73,4 miliardy USD.

Import tovarov do USA pritom v marci klesol o 2,1 %, ale export vzrástol o 2,4 %. Výsledkom bolo zníženie schodku v obchode s tovarom.

Ekonómovia napriek tomu očakávajú, že zahraničný obchod bude mať negatívny vplyv na hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. kvartáli 2018, pretože v januári a vo februári import (na rozdiel od marca) vzrástol. No zároveň marcový pokles importu aj obchodného schodku signalizujú, že vplyv obchodu na HDP bude o niečo miernejší, ako analytici pôvodne predpovedali. Washington zverejní údaje o vývoji HDP za 1. štvrťrok v piatok 27. apríla.

Vo vládnej správe sa tiež uvádza, že veľkoobchodné skladové zásoby v USA v marci vzrástli o 0,5 %, kým zásoby v skladoch maloobchodníkov klesli o 0,4 %.

(1 EUR = 1,2185 USD)