Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Serena Wiliamsová bez zaváhania získala olympijské zlato vo dvojhre

Na snímke Serena Wiliamsová Foto: TASR/AP
Zľava strieborná Maria Šarapovová v strede zlatá Serena Wiliamsová a vpravo bronzová Viktoria Azarenková Foto: TASR/AP

Americká tenistka Serena Williamsová získala prvýkrát v kariére olympijské zlato vo dvojhre.

Londýn 4. augusta (TASR) - Americká tenistka Serena Williamsová získala prvýkrát v kariére olympijské zlato vo dvojhre. Vo finále na wimbledonskej tráve ako nasadená štvorka po výbornom výkone deklasovala trojku "pavúka" Rusku Mariu Šarapovovú za 63 minút 6:0 a 6:1. Mladšia zo sestier Williamsových sa stala po Nemke Steffi Grafovej iba druhou ženou v histórii, ktorej sa podarilo dosiahnuť tzv. zlatý Grand Slam - vyhrať všetky štyri podujatia veľkej štvorky i olympiádu.

Američanka sa na OH 2012 v Londýne prezentovala v ešte lepšom svetle ako pred mesiacom počas víťazného ťaženia vo Wimbledone. Bývalá svetová jednotka nestratila ani jediný set a zo súperiek si spravila trhací kalendár. V priebehu turnaja im celkovo dovolila uhrať iba 17 gemov. Do svetového rebríčka WTA si pripíše 340 bodov. Serena Williamsová má ešte šancu zaknihovať zlatý double, so staršou sestrou Venus vo štvorhre obhajujú titul z Pekingu 2008. Šarapovová pri olympijskom debute nenadviazala na úspech krajanky Jeleny Dementievovej, ktorá triumfovala v ženskom singli pred štyrmi rokmi.
Na snímke Serena Wiliamsová
Foto: TASR/AP

Serena Williamsová mala vo finále proti Šarapovovej raketový nástup, v úvodných dvoch gemoch nestratila ani fiftín a v prvom sete uštedrila súperka za pol hodinu "kanára". Američanka skvele servovala i returnovala, mala navrch aj pri dlhších výmenách od základnej čiary. Šarapovová mala vo veternom počasí veľké problémy s podaním i dĺžkou úderov. Aj druhý set bol jasne v réžii Sereny Williamsovej, ktorá si po rýchlom brejku vybudovala náskok 3:0. Šarapovová následne za veľkého aplauzu divákov získala prvý gem v zápase, no to bolo z jej strany všetko. Za stavu 5:1 premenila Serena Williamsová hneď prvý mečbal.

Spokojná Serena Williamsová

Američanka po zisku olympijského zlata vo dvojhre žiarila spokojnosťou. "Nečakala som, že sa mi ešte niekedy podarí vyhrať olympijskú dvojhru. Bože, ešte stále nemôžem uveriť tomu, že mám zlato v singli. Som od šťastia celá bez seba, neviem, čo mám robiť. Počas celého turnaja som hrala výborne, na wimbledonskej tráve sa vždy cítim ako doma. Tvrdo som trénovala a zlato je krásnou odmenou za všetku tú drinu," nadchýnala sa Serena Williamsová, ktorá sa po sérii zdravotných problémov dokázala obdivuhodne vrátiť medzi svetovä špičku. V rebríčku je momentálne štvrtá, no svojimi výkonmi v posledných mesiacoch jasne naznačuje, že to myslí vážne s návratom na ženský trón.


Fantastický tenis Sereny Willamsovej
Američanka sa po sérii zdravotných problémov dokázala obdivuhodne vrátiť medzi svetovú špičku. V rebríčku je momentálne štvrtá, no svojimi výkonmi v posledných mesiacoch jasne naznačuje, že to myslí vážne s návratom na ženský trón. Šarapovová priznala, že Serena bola v sobotu priveľkým sústom. "Serena predviedla fantastický tenis, hrala s neskutočným sebavedomím. Jej údery boli mimoriadne razantné a presné. Skúšalo som niečo vymyslieť, no nepodarilo sa mi nájsť žiadny recept. Serena je úplne zaslúžene olympijskou šampiónkou."







dvojhra - finále:
Serena Williamsová (4-USA) - Maria Šarapovová (3-Rus.) 6:0, 6:1

dvojhra - o 3. miesto:
Victoria Azarenková (1-Biel.) - Maria Kirilenková (14-Rus.) 6:3, 6:4