Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Zs. Simon žiada odvolanie vedenia štátnych Lesov, vraj zle hospodári

Zsolt Simon Foto: TASR/Pavel Neubauer

Simon pripomenul, že za jeho ministrovania štátny podnik zastavil dodávky pre túto firmu, aby sa vyrovnali pôvodné záväzky súkromnej spoločnosti voči štátu.

Bratislava 29. mája (TASR) – V štátnom podniku Lesy Slovenskej republiky sa zle hospodári. Tvrdí to opozičný poslanec a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd). Vedenie firmy podľa jeho slov nehospodárnym nakladaním s majetkom vyprodukovalo štátu stratu 971.000 eur.

Simon preto na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR vyzval ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD), aby odvolal generálneho riaditeľa Lesov SR Ctibora Határa aj obchodného riaditeľa podniku Miroslava Leláka.

"Határ a Lelák nemajú čo robiť v tomto štátnom podniku," domnieva sa Simon. Firma podľa neho priamo spadá do kompetencie ministra Jahnátka. Zaujímavá je preto otázka, či o tejto veci šéf agrorezortu vedel alebo nie. "Tieto peniaze mohli skončiť v štátnej kase," podotkol Simon. Ak Jahnátek vedenie firmy neodvolá, podľa exministra potvrdí, že sa to celé dialo na jeho pokyn alebo s jeho vedomím.

"Takto sa spravuje majetok štátu? Toto je predstava Ficovej vlády o spravovaní verejných statkov v tejto krajine?" kládol otázky opozičný poslanec. Štátnemu podniku mala vzniknúť škoda v spomínanej výške nezaplatením faktúr za dodávky dreva a štiepky zo strany spoločnosti Smrečina Hofatex.

Simon pripomenul, že za jeho ministrovania štátny podnik zastavil dodávky pre túto firmu, aby sa vyrovnali pôvodné záväzky súkromnej spoločnosti voči štátu. Po nástupe novej vlády a výmene vedenia v štátnej firme sa však podľa neho obnovili dodávky dreva do spoločnosti aj napriek tomu, že nemala bankovú záruku. Simon tak tvrdí, že vedenie Lesov SR muselo vedieť, že peniaze za dodávky dreva neuvidí.

Na snímke Ľubomír Jahnátek
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Minister Jahnátek nevidí dôvod na odvolanie šéfa Lesov SR


Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) nevidí dôvod na odvolanie generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Ctibora Határa. "Lesy SR dosiahli v roku 2012 hospodársky výsledok 15,2 milióna eur pred zdanením, čo je oproti plánu o 7,17 milióna eur viac. Tento priaznivý výsledok sa dosiahol aj napriek mimoriadne nepriaznivým klimatickým podmienkam v roku 2012," uviedol v reakcii na dnešné vyjadrenia opozičného poslanca Zsolta Simona (Most-Híd) riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

Podľa Hajnalu bola kúpna zmluva so spoločnosťou Smrečina Hofatex podpísaná ešte bývalým generálnym riaditeľom podniku Lesy SR Igorom Viszlaiom. "Interná smernica Lesy SR, š. p., hovorí, že v prípade nedodržania platobnej podmienky je predávajúci povinný zastaviť dodávky, čo sa aj 17. apríla 2012 stalo. Smernica taktiež hovorí, že dodávky je možné obnoviť po splatení dlhu kupujúcim, čo sa stalo 30. júna 2012 v záujme zachovania zamestnanosti, funkčnosti a prevádzkyschopnosti tejto tradičnej drevárskej spracovateľskej firmy," informoval ďalej Hajnala.

Ďalšie zastavenie dodávok zo strany Lesov SR sa podľa neho uskutočnilo 10. septembra 2012, a to opäť z dôvodu vzniku pohľadávok po lehote splatnosti. "Z uvedenej príčiny sa predaj dreva ani drevnej štiepky v nasledujúcom období nerealizoval a Lesy SR, š.p., začal s vedením podniku rokovať o vzniknutej pohľadávke a jej vyrovnaní," dodal.