Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

SIPRI: Jadrový arzenál sveta poklesol, modernizácia však pokračuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa všeobecnej mienky vlastní jadrové zbrane deväť krajín; okrem USA a Ruska sú nimi Británia, Čína, Francúzsko, India, Izrael, Pakistan a Severná Kórea, uviedol štokholmský inštitút.

Štokholm 18. júna (TASR) - Svetové mocnosti k začiatku tohto roka mierne zredukovali svoj arzenál jadrových hlavíc, hoci príslušné modernizačné programy stále pokračujú. Vyplýva to z najnovšej správy, ktorú v pondelok zverejnil Štokholmský medzinárodný ústav pre výskum mieru (SIPRI).

Celkový počet jadrových zbraní vo vlastníctve deviatich známych jadrových mocností oproti vlaňajšku klesol zo 14.935 na 14.465 kusov. USA a Rusko napriek miernemu poklesu svojich zásob stále vlastnia takmer 92 percent všetkých jadrových zbraní sveta, tvrdí SIPRI vo svojej aktuálnej správe.

"Spojené štáty aj USA majú napriek obmedzenému zníženiu svojich jadrových síl dlhodobé programy na nahrádzanie a modernizáciu svojich jadrových hlavíc, raketových a vzdušných systémov, ako aj zariadení na výrobu jadrových zbraní," uvádza inštitút SIPRI, ktorého údaje cituje rádio Slobodná Európa.

Na začiatku tohto roka USA disponovali 6450 jadrovými hlavicami, pričom vlani ich mali 6800. Rusko vlastnilo 6850 jadrových hlavíc, v roku 2017 ich malo 7000. SIPRI pripisuje tento pokles implementácii Novej dohody START z roku 2010.

Podľa všeobecnej mienky vlastní jadrové zbrane deväť krajín; okrem USA a Ruska sú nimi Británia, Čína, Francúzsko, India, Izrael, Pakistan a Severná Kórea, uviedol štokholmský inštitút. SIPRI odhaduje, že Pakistan má 140-150 jadrových hlavíc, India 130-140 a Severná Kórea 10-12.

Americký prezident Donald Trump sa 12. júna stretol s vodcom KĽDR Kim Čong-unom na summite, na ktorom dospeli k spoločným záverom ohľadom úplnej denuklearizácie Kórejského polostrova, hoci detaily zverejnené neboli.