Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Slabé euro môže paradoxne zachrániť eurozónu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mnohí ekonómovia vítajú, že kurz spoločnej meny v posledných týždňoch klesá.

Frankfurt nad Mohanom 20. augusta (TASR) - Euro pozvoľna stráca na hodnote. Jeho slabosť však môže byť pre eurozónu výhodná. Mnohí ekonómovia vítajú, že kurz spoločnej meny v posledných týždňoch klesá. Rovnaký počet ich však tiež upozorňuje, že vývoj je nebezpečný.

Zástancovia znehodnocovania eura tvrdia, že tento trend je výhodný pre krajiny s finančnými a hospodárskymi problémami. Vďaka záujmu o ich produkciu vo svete sa môžu dostať z krízy a naštartovať konjunktúru. Gustav Horn z nemeckého Ústavu pre makroekonomiku a konjunktúru tvrdí, že slabé euro veľmi pomáha európskym firmám, lebo ekonomiky mimo nášho kontinentu rastú rýchlejšie ako v eurozóne. Tvrdenie platí na rastúce hospodárstva v Ázii a Južnej Amerike.

Euro dosiahlo najvyššiu hodnotu voči doláru v roku 2009, keď stálo 1,60 USD. Teraz je jeho kurz 1,23 USD.

Poprední ekonómovia by privítali jeho ďalšie oslabenie. Renomovaný finančný ekonóm Paul de Grauwe považuje euro stále za nadhodnotené. Povedal, že 0,85 eura za 1 USD ako v roku 2001 by bolo málo, ale kurz 1 EUR/1,10 USD by bol primeraný.

Pokles hodnoty eura síce nemôže nahradiť nevyhnutné a neodkladné reformy, ale môže pomôcť, aby sa rýchlejšie realizovali. Určitý pokles eura je rovnako výhodný aj pre Nemecko.

Reformy v Španielsku i Grécku prispievajú k zníženiu výrobných nákladov. V rokoch 2008 až 2011 klesli náklady na jednotku produkcie v Španielsku o 4,4 %; aj v Grécku a Portugalsku došlo k podobnému vývoju.

Riaditeľ Ústavu pre nemecké hospodárstvo Michael Hüther vyzdvihuje, že poklesom týchto nákladov sa urobil rozhodujúci krok pre nájdenie východiska z krízy v krajinách, ktoré sa do nej dostali. V každej z nich musia tieto náklady klesnúť. V Grécku by sa viditeľné výsledky dosiahli, ak by sa znížili o 50 %.

Euro však nemôže byť slabé natrvalo. V eurozóne sa nemôže táto politika robiť programovo. Horn poukazuje na to, že podpora konjunktúry oslabovaním meny by bol ľahkomyseľný počin a s veľkou pravdepodobnosťou by vyvolal rovnakú odpoveď ostatných silných ekonomík. „Neviem si predstaviť,“ povedal „že by Spojené štáty, Čína a iné štáty dlhodobo súhlasili so slabým eurom.“ Navyše, pokles kurzu eura netreba preceňovať. Jeho zníženie o 1 % prispieva v jednotlivých krajinách eurozóny k rastu vývozu od 0,2 do 0,6 %.

Informoval o tom nemecký denník Die Welt-online.