Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Slovenky nastúpia v baráži proti Španielkam na antuke v Marbelle

Na snímke slovenská fedcupová reprezentácia, zľava kapitán Matej Lipták, hráčky Jana Čepelová, Magdaléna Rybáriková, Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková.Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo fedcupovej histórii pôjde o druhý vzájomný zápas medzi Španielskom a Slovenskom.

Barcelona 13. marca (TASR) – Slovenské tenistky odohrajú barážové stretnutie o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie proti Španielsku (21.-22. apríla) na antuke vonku v meste Marbella. Andalúzske stredisko, ktoré v uplynulých rokoch organizovalo jeden z turnajov WTA, bolo podľa slov hovorcu Španielskej tenisovej federácie Gonzala Cabezu jediným kandidátom na usporiadanie duelu.

Hrať sa bude na štadióne Club de Tenis Puente Romano s kapacitou 2500 divákov. Slovenky si zabezpečili účasť v baráži vďaka víťazstvu 3:2 nad Francúzskom vo februárovom 1. kole II. svetovej skupiny v bratislavskom NTC. Hlavnou strojkyńou triumfu bola Daniela Hantuchová, ktorá vyhrala obe dvojhry, tretí bod pridala slovenská jednotka Dominika Cibulková. Španielky v prvý februárový víkend prehrali v zápase svetovej skupiny v Moskve s domácim Ruskom 2:3.


Druhý vzájomný zápas v histórii

Vo fedcupovej histórii pôjde o druhý vzájomný zápas medzi Španielskom a Slovenskom. V novembri 2002 vo finále Pohára federácie v Maspalomase vyhrali Slovenky 3:1 a získali cennú trofej. V španielskom výbere bola vtedy aj Arantxa Sanchezová-Vicariová, ktorá je teraz kapitánkou tímu z Pyrenejského polostrova Vlani zverenky kapitána Mateja Liptáka vypadli zo svetovej skupiny po nešťastnej domácej prehre 2:3 so Srbskom, teraz majú šancu vrátiť sa medzi elitnú osmičku.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška počítal s tým, že Španieli sa rozhodnú pre antuku.

"Voľba povrchu ma neprekvapila. Čakal som, že proti Španielkam nastúpime na antuke vonku. V Andalúzii by koncom apríla mohlo byť už dobré počasie. Hovoril som so Janette Husárovou, ktorá v minulosti hrala na turnaji v Marbelle, tamojší areál sa jej páčil. Naše šance vidím 50:50. Španielky majú vo svojom tíme antukové špecialistky, no aj Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou dokážu na tomto povrchu zahrať veľmi dobre. Pevne verím, že kapitán Maťo Lipták pripraví naše družstvo čo najlepšie. Naše najlepšie dievčatá teraz prehrali v Indian Wells tesné zápasy. Bolo by dobré, keby na ďalšom veľkom turnaji v Miami či v úvode antukovej sezóny v Charlestone dosiahli nejaký úspešný výsledok, určite by im to pred zápasom so Španielskom dodalo sebavedomie," povedal pre TASR Moška.