Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Slovenské basketbalistky zdolali na ME 20 Rusky

Ilustračné foto Foto: TASR

Zverenky Maroša Kováčika môžu svoj postup zo skupiny spečatiť v sobotu v poslednom treťom vystúpení proti výberu Veľkej Británie.

Debrecín 17. augusta (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky do 20 rokov si v piatok v druhom zápase D-skupiny na ME v maďarskom Debrecíne poradili s reprezentáciou Ruska 64:61 a na konto si pripísali dôležité dva body. Zverenky Maroša Kováčika môžu svoj postup zo skupiny spečatiť v sobotu v poslednom treťom vystúpení proti výberu Veľkej Británie (13.45).

Z každej zo štyroch skupín postúpia do ďalšej fázy šampionátu po tri najlepšie tímy.



výsledok:

Rusko 20 - Slovensko 20 61:64 (19:34)

Štvrtiny: 12:23, 7:11, 20:17, 22:13. Najviac bodov: Páleníková a Hruščáková po 15, Draganovská 11 - Tichonenková 13, Jefimová a Namoková po 11. TH: 18/14-25/22, fauly: 23:27, trojky 5:6, 5 faulov: Fedorenkovová - Bálintová.



Slovenské basketbalistky si na začiatku 7. minúty dokázali vypracovať deväťbodové vedenie 15:6, predovšetkým vďaka presnej streľbe kapitánky Pálenikovej, ktorá zaznamenala tri trojky. O minútu neskôr už svietil na ukazovateli skóre stav 9:20 a jedenásťbodový rozdiel si Slovenky udržali aj na konci desiatej minúty (12:23). Vedenie zvýšila Hruščáková, ktorá pridala štyri body a zdalo sa, že slovenský výber vykročil za prvým víťazstvom v D-skupine. Pätnásťbodové vedenie si totiž Slovensko udržalo i do konca prvého polčasu (34:19).

V druhom dejstve však Rusky postupne korigovali manko na svojho súpera, keď po tridsiatich minútach znížili na 39:51. V poslednej štvrtine dokonca niekoľkokrát otočili vývoj stretnutia vo svoj prospech, predovšetkým v závere, keď viedli 60:58, no Slovenky v samom závere zabrali a napokon zvíťazili o tri body (64:61).

Daniel Jendrichovský, vedúci výpravy SR20: "Myslím si, že našich úvodných dvadsaťsedem minút proti Rusku bolo excelentných, pretože sme trinásť minút pred koncom viedli o 19 bodov. Do tej doby sme produkovali absolútne fantastický výkon. Zastavilo nás to, že sme sa dostali do problémov s faulami. Na začiatku tretej štvrtiny nám pískli sedem faulov a súperovi ani jeden a tam sme začali trošku 'horieť' a museli sme prestriedať. Z toho vyplynulo i to, že sa Rusky na konci tretej štvrtiny dostali na rozdiel desiatich bodov. Zacítili šancu a päť minút pred koncom zrovnali stav. Tak, ako nám včera v závere ušlo šťastie, tak dnes sme to zvládli, najmä vďaka fantastickým trestným hodom, keď sme z dvadsiatichpiatich premenili dvadsaťdva. Pripísali sme si veľmi cenné víťazstvo a vrátili sa naspäť do hry. Verím, že zajtra s Veľkou Britániou potvrdíme náš postup a budeme môcť pomýšľať aj na viac iba na postup zo skupiny."



zostávajúci program základnej D-skupiny:

18. augusta 2012 (sobota): SLOVENSKO 20 - Veľká Británia 20 (13.45)