Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

EK chváli Slovensko, je na správnej ceste odstrániť nadmerný deficit

Foto: TASR/Pavel Neubauer

V programe sa očakáva, že verejný dlh zostane až do roku 2016 pod referenčnou hodnotou 60 % HDP stanovenou európskymi rozpočtovými pravidlami.

Brusel 29. mája (TASR) - Európska únia predpokladá, že Slovensko je na správnej ceste odstrániť nadmerný deficit. Vyplýva to z dokumentu, ktorý dnes poobede predstavila Európska komisia (EK) a v ktorom odporúča špecifické opatrenia pre každú členskú krajinu únie.

Materiál poukazuje na to, že existuje priestor na získanie dodatočných zdrojov, a to rozšírením daňového základu, obmedzením priestoru na porušovanie daňovej disciplíny a daňové úniky, ako aj využívaním daní, ktoré sú menej škodlivé pre rast, ako je napríklad zdaňovanie majetku a environmentálne dane.

Slovensko podľa sprístupneného dokumentu znížilo deficit verejných financií zo 7,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2010 na 4,3 % vlani vďaka výraznému konsolidačnému úsiliu a očakáva sa, že SR je na správnej ceste odstrániť nadmerný deficit.

Slovenský makroekonomický scenár, ktorý tvorí základ rozpočtových prognóz, je realistický. V porovnaní s prognózami EK sa predpokladá podobná miera hospodárskeho rastu, no s mierne odlišným zložením. Cieľom rozpočtovej stratégie, ktorá je načrtnutá v predloženom programe stability, je dosiahnuť fiškálnu pozíciu, ktorou sa zabezpečí dlhodobá udržateľnosť verejných financií.

V záujme dosiahnutia tohto zámeru vláda potvrdila cieľ znížiť v tomto roku deficit verejných financií pod referenčnú hodnotu 3 % HDP v súlade s odporúčaním v rámci postupu pri nadmernom deficite.

Priemerné ročné fiškálne úsilie v rokoch 2010 – 2013 predstavuje 1,4 % HDP, čo je výrazne nad požadovanou úrovňou 1 %, ktorú odporúčala Rada. Veľká časť úspor vo výdavkoch v roku 2013 sa očakáva od miestnych samospráv a ostatných organizačných jednotiek štátnej správy, na ktoré ústredná vláda nemá priamy vplyv. Dosiahnutie cieľa môže byť preto podľa EK ohrozené, a to aj kvôli nadmerným výdavkom, ktoré boli zaznamenané v minulosti.

V rokoch po odstránení nadmerného deficitu je podľa hodnotenia EK predpokladané zlepšenie štrukturálneho rozpočtového salda primerané v rokoch 2014 a 2015 (0,6 a 0,7 percentuálneho bodu), no v roku 2016 je nedostatočné (0,3 percentuálneho bodu).

Dlh pod referenčnou hodnotou 60 % HDP


V programe sa očakáva, že verejný dlh zostane až do roku 2016 pod referenčnou hodnotou 60 % HDP stanovenou európskymi rozpočtovými pravidlami. V jarnej prognóze komisie sa predpokladá zvýšenie pomeru dlhu na 54,6 % HDP v roku 2013 a 56,7 % HDP v roku 2014.

Dokument EÚ upozorňuje, že prebiehajúca konsolidácia a proces konvergencie sa budú musieť sústrediť na výdavky podporujúce rast, napríklad v oblasti vzdelávania, inovácií a dopravnej infraštruktúry.

V roku 2012 bol prijatý akčný plán boja proti daňovým podvodom s osobitným dôrazom na DPH. Aby bola táto stratégia úspešná, sú podľa EK potrebné ďalšie opatrenia, najmä s cieľom zlepšiť infraštruktúru informačných technológií, rozšíriť kompetencie a auditové kapacity orgánov a zaistiť následné právne kroky.

Minister financií Peter Kažimír
Foto: TASR

P. KAŽIMÍR: EK vystavila vláde výborné vysvedčenie, ocenila konsolidačné úsilie



Európska komisia (EK) vystavila súčasnej vláde výborné vysvedčenie, keď konštatovala, že SR znížila deficit verejných financií vďaka výraznému konsolidačnému úsiliu a v súčasnosti očakáva, že sme na správnej ceste odstrániť nadmerný deficit. V reakcii na dnes zverejnené špecifické odporúčania komisie to uviedol minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"EK ocenila aj penzijnú reformu, zriadenie fiškálnej rady, zmeny vo vzdelávaní, aktívnych politikách trhu práce, ako aj zmeny v zdaňovaní dohôd a SZČO," doplnil šéf slovenského rezortu financií. Zároveň vyzdvihol, že makroekonomický scenár, ktorý tvorí základ rozpočtových prognóz, je podľa komisie realistický.

"Aj vďaka zodpovednej fiškálnej politike sú investori ochotní kupovať slovenské dlhopisy za historicky najvýhodnejších podmienok pre Slovensko," doplnil Kažimír.