Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Snemovňa reprezentantov neprelomila Trumpovo veto ohľadom bariéry

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump vyhlásil stav núdze na americko-mexickej hranici 15. februára, čím si chce zaistiť dostatok financií na výstavbu pohraničnej bariéry.

Washington 26. marca (TASR) - Poslanci Snemovne reprezentantov amerického Kongresu podľa očakávania neprelomili v utorok veto prezidenta Donalda Trumpa, v dôsledku čoho zostal v platnosti prezidentom vyhlásený stav núdze na južnej hranici Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AP.

Za prelomenie veta, na ktoré je však potrebná dvojtretinová väčšina, hlasovalo 248 poslancov, proti ich bolo 181.

Trump vyhlásil stav núdze na americko-mexickej hranici 15. februára, čím si chce zaistiť dostatok financií na výstavbu pohraničnej bariéry.

Ešte koncom februára odsúhlasila Snemovňa reprezentantov, v ktorej má na rozdiel od Senátu väčšinu kresiel opozičná Demokratická strana, uznesenie v prospech zrušenia stavu núdze. Senát toto uznesenie odobril v polovici marca, a to pomerom hlasov 59:41, pričom okrem demokratov za ňu hlasovalo aj 12 republikánov.

Prezidentovo nariadenie núdzového stavu však ešte môžu zablokovať americké súdy.

Kritici tvrdia, že situácia na južnej hranici Spojených štátov nie je ani zďaleka taká dramatická a že sa Trump len pokúša obísť Kongres, aby získal peniaze na výstavbu pohraničnej bariéry, ktorá bola jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov.