Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

SNS: Bugárovci chcú z rómskej menšiny maďarských Rómov

Rafael Rafaj Foto: TASR/Michal Svítok

Maďarskí Rómovia združení v rôznych organizáciách plánujú vytvoriť organizáciu Purt.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Postup strany Most-Híd, ktorá stojí za pripravovaným vytvorením novej rómskej organizácie Purt, čo v rómčine znamená "Most", považuje Slovenská národná strana (SNS) za "inštitucionálne etnické klonovanie". Pre TASR to dnes vyhlásil podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Metódu prerábania menšín ako za Apponyiho v bývalom Uhorsku aplikuje dnes bez servítky strana Most-Híd. Rómovia, ktorí z jednej strany vkročia na Bugárov 'most', sa na druhej strane stávajú Maďarmi," vyhlásil Rafaj.

Podpredseda SNS nesúhlasí s predsedom poslaneckého klubu Mosta-Híd Lászlóom Solymosom, ktorý na margo založenia novej rómskej organizácie pre TASR zdôraznil, že nejde o kupovanie hlasov, ale o dlhodobú spoluprácu, ktorej presné rámce sa určia počas fungovania.

"Cieľom tejto politickej asimilácie je kupčenie bugárovcov s volebnými hlasmi cigánskeho etnika na južnom Slovensku. SNS preto očakáva, že s kritikou prídu aj ľudskoprávne organizácie," reagoval Rafaj.

Maďarskí Rómovia združení v rôznych organizáciách plánujú vytvoriť organizáciu Purt. Na jej založení sa dohodli 1. decembra na rokovaní s predsedom poslaneckého klubu Mosta-Híd Lászlóom Solymosom v Rimavskej Sobote. Pôsobiť by mala začať od budúceho roka.

Jej cieľom je zbieranie a vyhodnocovanie návrhov a problémov maďarskej rómskej komunity. O návrhoch by mal Purt hovoriť s Mostom-Híd, ktorý by sa chcel takto spolupodieľať na riešení problémov tejto komunity. "Chceli by sme, aby sa vytvorilo fórum, v rámci ktorého by sme mohli navzájom spolupracovať. Potrebujeme partnera, ktorý žije s problémami tejto komunity a snaží sa ich riešiť," povedal pre TASR Solymos.

Organizácia Purt sa má zo začiatku sústrediť na stredné a južné Slovensko, ale pri úspešnom fungovaní by sa chcela rozšíriť aj smerom na západ a východ. "Purt rád privíta všetkých, pre ktorých je osud maďarských Rómov žijúcich v gemerskom, turnianskom a novohradskom regióne srdcovou záležitosťou a ktorí chcú prispieť k vybudovaniu  zastupovania ich záujmov," uvádza sa v stanovisku, ktoré TASR poskytol Most-Híd.