Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

S&P potvrdila Slovensku rating na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odôvodnila to pokračujúcou snahou krajiny o konsolidáciu verejných financií a zníženie rozpočtového schodku pod hranicu 3 % HDP do roku 2013.

Londýn 4. augusta (TASR) - Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov Slovenskej republiky na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom. Odôvodnila to pokračujúcou snahou krajiny o konsolidáciu verejných financií a zníženie rozpočtového schodku pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do roku 2013.

"Stabilný výhľad odráža naše očakávania, že vláda bude pokračovať vo svojom úsilí smerom ku konsolidácii verejných financií a stabilizácii štátneho dlhu, a tiež náš názor na stabilitu bankového systému na Slovensku a nízku úroveň externého dlhu," uvádza sa vo vyhlásení S&P.

Hodnotenie transferu a konvertibility (transfer and convertibility, T&C) Slovenska ako člena eurozóny je na úrovni AAA.

Ratingové hodnotenie SR odráža 10 rokov fiškálnych a hospodárskych reforiem, solídny rastový potenciál a mierne, aj keď rastúce dlhové zaťaženie. Na druhej strane, vysoká štrukturálna nezamestnanosť, ako aj úroveň blahobytu, v ktorej Slovensko zaostáva za ostatnými členmi eurozóny, podkopávajú jeho rastový potenciál, uviedla agentúra.

S&P pripomína, že nová vláda premiéra Roberta Fica, ktorá nastúpila do úradu v marci tohto roka, sľúbila, že bude pokračovať v plnení fiškálnych cieľov predchádzajúceho kabinetu a stlačí rozpočtový deficit pod 3 % HDP do roku 2013. Predošlá vládna koalícia znížila v roku 2011 schodok v rozpočte na 4,8 % HDP z 7,7 % HDP v roku 2010, a to ráznym zoškrtaním výdavkov a zvýšením daní.

Nový kabinet už predložil niekoľko návrhov ako dosiahnuť rozpočtové ciele, a to najmä zvýšením príjmov do rozpočtu. A hoci sú zrušenie rovnej dane, zvýšenie poplatkov pre bankový sektor a ďalšie navrhované nové dane nepopulárne, vládna strana Smer má v parlamente pohodlnú väčšinu na to, aby ich presadila. Agentúra sa tiež domnieva, že navrhované opatrenia nebudú mať vplyv na prílev priamych zahraničných investícií, ani na rastový potenciál Slovenska.

S&P znížila úverový rating 15 talianskych bánk

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) v noci nadnes znížila úverový rating 15 talianskych bánk. Dôvodom sú rastúce riziká, ktorým čelí ekonomika krajiny aj bankový systém.

"Zhoršenie ratingu odráža náš názor na zvýšené úverové riziká pre taliansku ekonomiku a jej banky," uvádza sa vo vyhlásení S&P, v ktorom tiež konštatuje, že žiadnej z veľkých bánk, ako sú UniCredit a Intesa Sanpaolo, sa to netýka.

Podľa agentúry Taliansko čaká hlbšia recesia, ktorá bude trvať dlhšie, ako vláda pôvodne odhadovala, čo zvyšuje zraniteľnosť bánk v krajine.

Vláda by mala na jeseň upraviť svoju prognózu pre ekonomiku. Podľa súčasnej predpovede, by sa hrubý domáci produkt (HDP) Talianska mal nížiť v tomto roku o 1,2 %. Kabinet plánuje tento odhad zhoršiť takmer na 2 %. Priblíži sa tak k predpovedi Národnej banky Talianska, ktorá predpokladá, že HDP klesne tento rok o 2 %.
Ďalšie opatrenie, ktorým je zníženie príspevkov do druhého dôchodkového piliera, síce v najbližších rokoch prispeje ku konsolidácii verejných financií, ale S&P varuje, že časom povedie k zvýšeniu výdavkov na dôchodky. Vláda chce túto hrozbu zmierniť predlžovaním veku pre odchod do dôchodku, ktorý sa nadviaže na strednú dĺžku života.

Okrem toho chce kabinet zabezpečiť rast rozpočtových príjmov aj ráznejším bojom s daňovými únikmi.

S&P v základnom scenári predpovedá, že SR zníži schodok v rozpočte pod 3 % HDP do roku 2013. Ale upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje slabší ako očakávaný výkon ekonomiky a v dôsledku toho aj slabší výber daní. Slovenský konsolidačný balík je totiž výrazne orientovaný na zabezpečenie vyšších rozpočtových príjmov.

Štátny dlh Slovenska sa síce v rokoch 2008 až 2011 zvýšil o 16 % HDP, ale stále sa pohybuje pod hranicu 50 % HDP a ratingová agentúra predpovedá, že sa tam udrží.

Bankový systém na Slovensku je podľa S&P silný a dostatočne kapitalizovaný a jeho expozícia voči dlhom problematických krajín eurozóny je zanedbateľná. Niektoré banky využili dlhodobé refinančné operácie Európskej centrálnej banky na splatenie medzibankových úverov od svojich zahraničných matiek, zatiaľ čo iné nakúpili slovenské dlhopisy, čo im v prípade zvýšenie rizikovej prirážky môže v budúcnosti spôsobiť problémy. Ale vzhľadom na vysoký objem vkladov a mierny dopyt po firemných úveroch S&P predpovedá, že banky na Slovensku budú ďalej investovať do štátnych dlhopisov. Agentúra odhaduje, že vláda sa zrejme pokúsi diverzifikovať "investorskú základňu" a emituje nové dlhopisy v zahraničí. Bankový sektor v SR bol vlani ziskový, ale v nasledujúcich pár rokoch jeho zisky v dôsledku nových poplatkov klesnú.

Motorom hospodárskeho rastu Slovenska bude aj tento rok export, rovnako ako vlani, a to najmä vývoz áut a elektroniky. Vzhľadom na otvorenosť slovenskej ekonomiky najväčšie riziko predstavuje vývoj v eurozóne, ktoré je jej kľúčovým obchodným partnerom. Exportéri sa preto snažia o diverzifikáciu a zníženie závislosti od eurozóny vývozom do Ruska a Číny.

Reálna spotreba, ktorá vlani klesla, bude pravdepodobne aj tento rok slabá. S&P predpovedá, že HDP Slovenska sa tento rok zvýši o 2 % a do roku 2015 sa tempo jeho rastu bude pohybovať mierne nad touto úrovňou.

Okrem exportu sa budú na raste hospodárstva v strednodobom horizonte podieľať aj zahraničné investície, ktoré povedú k zvýšeniu výrobnej kapacity. Slovensko bude aj naďalej atraktívne pre investorov do výroby vďaka nízkym mzdám a flexibilnému trhu práce. Miera nezamestnanosti v krajine však zostane vysoká, okolo 13,7 %.

S&P očakáva, že vláda bude pokračovať vo fiškálnej konsolidácii a SR si udrží rastový potenciál. V prípade, že dosiahne lepšie, ako odhadované fiškálne výsledky a bude pokračovať v reformách, vrátane reformy súdnictva, môže to viesť k zvýšeniu ratingu krajiny.