Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Speváčku Lady Gaga obvinili v Rusku z propagácie homosexuality

Americká speváčka Lady Gaga Foto: TASR/AP

Homosexualitu, ktorá sa v časoch Sovietskeho zväzu trestala väzením, dekriminalizovali v Rusku v roku 1993, no väčšina tejto komunity dôsledkom silných predsudkov naďalej zostáva v utajení.

Petrohrad 12. decembra (TASR) - Člen vládnucej strany Zjednotené Rusko podal žalobu na americkú speváčku Lady Gaga za propagáciu homosexuality počas jej neďelňajšieho koncertu v Petrohrade.

Vitalij Milonov, politický spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a zároveň autor mestského zákona zakazujúceho propagovanie homosexuality, speváčku obvinil z porušenia zákona.

"Zaregistrovali sme, že okrem hudby sa na predstavení vyskytli aj priame výzvy smerované k 12-ročným občanom, aby podporovali komunitu gejov, lesieb, bisexuálov a transexuálov," uviedol Milonov podľa agentúry Reuters s tým, že ohľadom speváčkiných priestupkov podá sťažnosť na prokuratúru.

Milonov už predtým neúspešne vyzval úrady na vydanie zákazu návštevy tohto koncertu pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Lady Gaga, ako horlivá obhajkyňa práv homosexuálov, v zákulisí koncertu uviedla, že jej manažéri dostali výhražný telefonát, ktorý varoval pred jej uväznením alebo pokutou vo výške 50.000 dolárov (38.482 eur), ak na koncerte verejne prejaví podporu homosexuálnej komunite.

Dolná snemovňa ruského parlamentu má tento mesiac rokovať o prijatí legislatívy podobnej tej, ktorá sa uplatňuje v meste Petrohrad.

Nie je však jasné, či daný zákon prejde. Ruský premiér a súčasný preseda strany Zjednotené Rusko Dmitrij Medvedev sa minulý týždeň totiž vyjadril, že "nie všetky ľudské vzťahy sú predmetom právnych predpisov".

Speváčka tieto slová považuje za znak podpory jej koncertného predstavenia v Rusku a na sociálnej sieti Twitter Medvedevovi poďakovala.

Homosexualitu, ktorá sa v časoch Sovietskeho zväzu trestala väzením, dekriminalizovali v Rusku v roku 1993, no väčšina tejto komunity dôsledkom silných predsudkov naďalej zostáva v utajení.