Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

ROCKERI SMÚTIA: Zomrel spoluzakladateľ AC/DC Malcolm Young

Na archívnej snímke z 3. marca 2003 zľava Malcolm Young, Brian Johnson, Angus Young, Phil Rudd a Cliff Williams z austrálskej hardrockovej skupiny AC/DC Malcolm Young v Londýne. Foto: TASR/AP

Skupinu založil spolu so svojím mladším bratom Angusom v roku 1973 v Sydney.

Londýn 18. novembra (TASR) - Gitarista a spoluzakladateľ austrálskej hardrockovej skupiny AC/DC Malcolm Young zomrel vo veku 64 rokov. S odvolaním sa na oznámenie zverejnené na webovej stránke kapely o tom v sobotu informovala agentúra DPA.

"Ako gitarista, skladateľ a vizionár bol perfekcionistom a jedinečným mužom," píše sa v oficiálnom vyhlásení skupiny, podľa ktorého bol vďaka svojmu obrovskému úsiliu a odhodlaniu hnacou silou kapely.

Malcolm Young trpel demenciou, kvôli ktorej musel v roku 2014 po 41 rokoch opustiť túto formáciu. Zlý zdravotný stav hudobníka si vyžiadal jeho umiestnenie v špeciálnom zariadení.

Prvé oficiálne správy o Malcolmovej vážnej, vtedy nespresnenej chorobe, prišli v apríli 2014, keď sa potvrdilo, že gitarista sa nezúčastní nahrávania nového, v poradí 17. štúdiového albumu skupiny, ktorý vyšiel koncom novembra pod názvom Rock or Bust.




Malcolm Young založil skupinu spolu so svojím mladším bratom Angusom v roku 1973 v Sydney. Kapela sa s vyše 200 miliónmi predaných platní stala jednou z najúspešnejších v hudobnej histórii.

V októbri vo veku 70 rokov zomrel starší brat a mentor súrodencov a spoluzakladateľov AC/DC Angusa a Malcolma Youngovcov.