Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. apríla 2024 - 17.45 h.



Varšava/Bratislava - Slovenská republika a Poľsko majú kus spoločnej histórie, ktorá obe krajiny učí, aby pamätali na princípy a hodnoty a potrebu ich chrániť. Ak tak nebudú robiť, môžu ohroziť svoju budúcnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala počas stretnutia so svojím poľským kolegom Andrzejom Dudom vo Varšave.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a poľský prezident Andrzej Duda pózujú po spoločnej tlačovej konferencii vo Varšave v utorok 16. apríla 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať. Je to jediný koncept, ktorý zabezpečí dôstojné postavenie Slovenskej republiky v medzinárodnom spoločenstve a ktorý vie zagarantovať "prežitie" tak malej krajiny, akou je Slovensko. Premiér Robert Fico to uviedol po kontrolnom dni na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí.



Bratislava - Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov Slovenskej republiky než na krajinu, voči ktorej budú ukladané. Šéf diplomacie Juraj Blanár to povedal v súvislosti s plánovaným mimoriadnym zasadnutím ministrov zahraničných vecí krajín EÚ.



Bratislava - Upravenú verziu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by malo Ministerstvo kultúry zaradiť na rokovanie vlády v ďalšom aprílovom týždni. Na sociálnej sieti to uviedla šéfka rezortu Martina Šimkovičová.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania. Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Informoval o tom šéf envirorezortu Tomáš Taraba s tým, že legislatívou sa bude zajtra zaoberať vláda.



Bratislava - Po vyše dvojmesačnej prestávke sa vrátili poslanci Národnej rady do lavíc. Popoludní sa začala 12. schôdza parlamentu, na ktorej čaká zákonodarcov vyše 100 bodov programu.

- Podvečer zvolili poslanci Národnej rady za člena Súdnej rady Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov.



Bratislava - Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie neprijal žiadne uznesenie k preletu vrtuľníka so štátnym tajomníkom envirorezortu Filipom Kuffom nad Národným parkom Malá Fatra.

Na snímke uprostred predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS) a podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (šiesta sprava, Progresívne Slovensko) na mimoriadnom parlamentnom výbore v Bratislave 16. apríla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Členovia Súdnej rady odvolali Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Naďalej však zostáva členom rady. Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo desať členov Súdnej rady, dvaja sa zdržali hlasovania, nikto nebol proti, štyria nehlasovali.



Pezinok - Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku jej uložil úhrnný trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní päť rokov.



Bratislava - Kresťanskodemokratické hnutie sa listom obrátilo na Európsku komisiu a jej predsedníčku Ursulu von der Leyenovú. Žiada, aby sa úvahy o možnom "finančnom trestaní Slovákov za zmeny na prokuratúre" dôrazne odmietli a aby bola rešpektovaná suverenita Slovenskej republiky samostatne rozhodovať o svojich veciach.



Zlín - Rozdielne názory na zahraničnú politiku medzi niektorými českými a slovenskými politikmi by podľa českého prezidenta Petra Pavla nemali narúšať vzťahy medzi občanmi oboch krajín. Povedal to počas návštevy Zlínskeho kraja, ktorý so Slovenskom susedí.



Peking - Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región.



Haag - Arménsko pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu vyhlásilo, že je odhodlané usilovať sa o mier s Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu. Uviedlo to napriek tomu, že svojho kaukazského suseda obvinilo z "dokončenia etnických čistiek" v tomto spornom regióne.



Brusel - Európska komisia dnes informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok.



Ružomberok - Futbalisti MFK Ružomberok sa stali prvými finalistami Slovnaft Cupu. V odvetnom zápase semifinále síce prehrali s treťoligovým ŠK Odeva Lipany 0:1, no do boja o titul ich posunulo úvodné vysoké víťazstvo 5:0.