Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 19. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci včera definitívne schválili.

- Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura.

- Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to premiér Robert Fico a ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

- Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré schválila Národná rada SR, nezlepšila. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.



Bratislava - Ministerstvo školstva pripravilo nový zákon o vzdelávaní dospelých, tzv. zákon o celoživotnom vzdelávaní. Cieľom je uľahčiť ľuďom prístup k vzdelávaniu v každom veku, dať druhú šancu tým, ktorí majú nedostatočnú kvalifikáciu, a zároveň vytvoriť zrozumiteľný systém pravidiel aj pre zamestnávateľov.



Bratislava - Šéf envirorezortu Tomáš Taraba sa stotožňuje s hodnotením environmentálnej výkonnosti SR. Správa je voči Slovensku podľa neho kritická a férová. Správu vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. OECD v správe skonštatovala zaostávanie Slovenska v prístupe komunít ku kanalizáciám. Poukázala aj na to, že Slovensko malo zlý zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
Na snímke zľava vicepremiér a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS), zástupkyňa generálneho tajomníka OECD Fabrizia Lapecorellová a manažérka medzinárodného programu OECD pre klímu Nathalie Girouardová pózujú na pôde envirorezortu v Bratislave vo štvrtok 18. apríla 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Na snímke vpravo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár požiadal Finančnú správu SR o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta. Ak by výsledky ukázali "katastrofálne straty" zo štátnej pokladnice, dá preveriť všetky subjekty prevádzkujúce MOM.



Bratislava - Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov - Oščadnica s tunelom Horelica.
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml.
Foto: TASR - František Iván



Bratislava - Slovensku sa včera podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov švajčiarskych frankov (654 miliónov eur).



Bratislava - Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, oslobodil spod obžaloby exriaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska Ivana B. v kauze bývalej poisťovne Rapid Life. Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd SR.



Brusel - Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.
Na archívnej snímke slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič.
Foto: TASR



Bratislava - Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe.

Na archívnej snímke cestujúci kráčajú v hale opätovne otvoreného Letiska M.R. Štefánika v Bratislave.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Košice - Invázny druh komára Aedes japonicus japonicus pochádzajúci z Japonska, Kórei, Číny a východných oblastí Ruska prvýkrát potvrdili v Košiciach. Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.



Bratislava - V Bratislavskom kraji je od začiatku tohto roka do 10. apríla evidovaných 50 prípadov ochorenia na čierny kašeľ.



Brusel - Česká vláda našla cestu, ako využiť financie z občianskej zbierky na Slovensku v prospech iniciatívy na nákup delostreleckých nábojov pre Ukrajinu. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala. Vyše 23.000 Slovákov v tejto zbierke za dva dni vyzbieralo viac než 1,5 milióna eur.
Na snímke Petr Fiala.
Foto: TASR



Brusel - Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.
Na archívnej snímke poľský premiér Donald Tusk.
Foto: TASR/AP



Teherán - Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.



Ramalláh - Palestínska samospráva odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".



Kaufbeuren - Slovenskí hokejisti utrpeli prvú prehru v rámci prípravy na MS v Česku. Včera podľahli v Kaufbeurene domácim Nemcom 3:7.



Belehrad - Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg.