Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Taliansko a EK dosiahli pokrok v rokovaniach o talianskom rozpočte

Taliansky premiér Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

V Bruseli sa v stredu stretol taliansky premiér Giuseppe Conte s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom a hovorili o návrhu talianskeho rozpočtu na budúci rok.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) a Taliansko dosiahli pokrok v rokovaniach o talianskom rozpočte na rok 2019. Práca bude pokračovať v najbližších dňoch, uviedla hovorkyňa EK v Bruseli.

"Predseda (Jean-Claude Juncker) pozorne počúval premiéra (Giuseppe) Conteho a argumenty, ktoré predniesol. Urobil sa významný pokrok. Európska komisia teraz vyhodnotí návrhy, ktoré dostala dnes popoludní," dodala hovorkyňa EK.

V Bruseli sa v stredu stretol taliansky premiér Giuseppe Conte s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom a hovorili o návrhu talianskeho rozpočtu na budúci rok. Pôvodný návrh Ríma počítal so zvýšením rozpočtového schodku na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 1,8 % HDP v tomto roku, čo EK odmietla a pohrozila disciplinárnym konaním za nadmerný deficit, ktoré môže skončiť pokutami alebo škrtaním eurofondov.

Podľa stredajších mediálnych správ sa talianska vláda chce s EK dohodnúť na kompromisnom návrhu s deficitom na úrovni 2 % HDP až 2,2 % a dúfa, že sa tak vyhne disciplinárnemu konaniu.