Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Tatran Prešov sa odvolá voči rozhodnutiu Slovenského zväzu hádzanej

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hádzanársky klub Tatran Prešov podal na SZH námietku voči výsledku finálového duelu Slovenského pohára, v ktorom 17. marca podľahol Považskej Bystrici po 7 m hodoch (26:26, 5:6).

Prešov 26. marca (TASR) - Hádzanársky klub Tatran Prešov sa odvolá voči rozhodnutiu Športovo-technickej komisie (ŠTK) Slovenského zväzu hádzanej (SZH), ktorá po námietke Tatrana nechala v platnosti výsledok finálového zápasu Slovenského pohára. V ňom Prešovčania podľahli Považskej Bystrice po sedmičkovom rozstrele, no podľa predstaviteľov Tatrana v ňom došlo k porušeniu pravidiel. Situáciou sa zaoberala ŠTK, ktorá napokon ponechala v platnosti pôvodný verdikt.

Vedenie Tatrana zdôvodňuje odvolanie sa voči rozhodnutiu STK tým, že ide o precedens a pokiaľ tento prípad pôjde do zabudnutia, poškodí sa dobré meno slovenskej hádzanej. "Z rozhodnutia ŠTK sme rozčarovaní. Predovšetkým jeho výklad hraničí s nehoráznosťou a legitimitou SZH. Uvádzať administratívny aspekt o tom, že niečo nebolo podľa ich pravidiel, je neadekvátne, keďže v prvom rade pravidlá porušil samotný zväz. Vyčítať nám, že sme sa nedržali pravidiel je v tomto ponímaní zvláštne. Hráči, funkcionári a tréneri nemajú byť na to, aby strážili dodržiavanie pravidiel delegovanými osobami. V prvom rade totiž pravidlá neovládali zástupcovia SZH, ktorý tieto pravidlá vydáva," uviedol generálny manažér klubu Miroslav Benický.

Predstaviteľov klubu znepokojuje najmä skutočnosť, že sa ocitol v pozícii, že pochybil sám. "Z vyjadrenia vyplýva, že my sme povinní ovládať ich pravidlá, ktoré oni sami neovládajú. Sme z toho rozčarovaní, pretože v ich stanovisku nie je ani náznak sebareflexie a nesporného pochybenia. Dať to do roviny, že je to chyba Tatrana Prešov, nebodaj dokonca ešte Považskej Bystrice, že sa k tomu nikto nevyjadroval, je nemiestne. Je smutné, že tak vážená inštitúcia, akou SZH nesporne je, nemala potrebu vo vlastnom záujme a z hľadiska ochrany svojho dobrého mena, podniknúť potrebné kroky a vlastnou snahou celú vec neiniciovala a neriešila, keďže sama narušila integritu vlastnej súťaže," uviedol Benický s dodatkom, že Tatran podnikne ďalšie opatrenia a zváži aj právne kroky.

Hádzanársky klub Tatran Prešov podal na SZH námietku voči výsledku finálového duelu Slovenského pohára, v ktorom 17. marca podľahol Považskej Bystrici po 7 m hodoch (26:26, 5:6). Dôvodom je nedodržanie medzinárodne uznávaných pravidiel, ktorými sa riadi aj SZH, práve v rozhodujúcom rozstrele. Pravidlá určujú, že po nerozhodnej prvej sérii tímy nominujú ďalších päť hráčov. Ďalej sa ale pokračuje systémom rýchlej smrti. Rozhodujúcou preto mala byť podľa pravidiel nie desiata, ale už siedma séria rozstrelu, v ktorej najprv sedmičku nepremenil Ivanytsia z Považskej Bystrice a za Tatran následne skóroval Rábek na 5:4.

ŠTK SZH na zasadnutí dospela k rozhodnutiu ponechať výsledok zápasu v platnosti s odvolaním sa na Súťažný poriadok SZH článok 50 "Námietky" bod 4.", keďže neprišlo k námietke proti skutočnostiam ani v priebehu a ani po skončení stretnutia. "Podľa tohto bodu námietky proti skutočnostiam známym v priebehu, alebo ihneď po skončení stretnutia, musí rozhodca na žiadosť zodpovedného vedúceho družstva zaznamenať do zápisu. Bez tohto záznamu nemôžu riadiace orgány riešiť námietky," uvádza sa v rozhodnutí, ktoré odkazuje aj na pravidlá hádzanej čl. 42 bod 1 SP, kde sa píše, že "členovia družstva a to hráči, tréner, zodpovedný vedúci a funkcionári, sú povinní ovládať a plne dodržiavať všetky ustanovenia pravidiel hádzanej, súťažného poriadku a rozpisu súťaže."