Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ricardo Teixeira rezignoval na post člena výkonného výboru FIFA

Ricardo Teixeira Foto: TASR/AP Photo/Eugene Hoshiko

Bývalý prezident Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) a bývalý šéf organizačného výboru MS 2014 v Brazílii Ricardo Teixeira čelí rôznym obvineniam z korupcie.

Sao Paulo 20. marca (TASR) - Bývalý prezident Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) a bývalý šéf organizačného výboru MS 2014 v Brazílii Ricardo Teixeira sa rozhodol rezignovať už aj na post člena výkonného výboru Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Na ňom pôsobil od roku 1994.

O svojom rozhodnutí informoval listom riadiaci orgán juhoamerického futbalu COMNEBOL. K tomuto kroku ho priviedli "osobné dôvody". Jeho odstúpenie z postu vo FIFA prišlo presne týždeň potom, ako skončil v CBF aj organizačnom výbore MS.

Iba pred dvoma týždňami Brazílčan avizoval, že sa hodlá dočasne stiahnuť z pozície prezidenta CBF pre zdravotné problémy, ale to nebude mať vplyv na prípravu svetového šampionátu. Faktom však je, že čelí viacerým korupčným aféram, či škandálom a počet jeho odporcov v krajine päťnásobných majstrov sveta neustále stúpa.

Už v roku 2010 ho BBC obvinila z brania úplatkov pri predávaní televíznych práv na MS 1990 a z ďalších korupčných praktík s marketingovým partnerom FIFA firmou ISL.

Teixeira bol na čele brazílskeho futbalu od roku 1989, pričom počas tohto obdobia získali kanárici svetový primát v rokoch 1994 a 2002. V minulosti ho však už dvakrát vyšetroval aj brazílsky kongres.