Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Témami rokovaní Obamu a Camerona budú Afganistan, Irán a Sýria

Cameronovej návšteve USA dominujú aktuálne výzvy zahraničnej politiky, pričom sa obaja lídri budú snažiť načrtnúť do väčších podrobností odsun zahraničných jednotiek z Afganistanu.

Londýn/Washington 13. marca (TASR) - Snaha o skončenie medzinárodnej misie v Afganistane, iránsky jadrový program a krvavé represie v Sýrii budú patriť k témam dnešného rokovania amerického prezidenta Baracka Obama a britského premiéra Davida Camerona, ktorý odcestoval na trojdňovú návštevu Spojených štátov.

Cameronovej návšteve USA dominujú aktuálne výzvy zahraničnej politiky, pričom sa obaja lídri budú snažiť načrtnúť do väčších podrobností odsun zahraničných jednotiek z Afganistanu, naplánovaný do konca roka 2014.

Obama a Cameron naposledy spolu rokovali na pôde Spojených národov v New Yorku v septembri. Teraz sa stretávajú pred kľúčovým summitom NATO, zameraným na afganskú misiu. Summit sa uskutoční v máji v Chicagu.

Rokovania amerického prezidenta a britského premiéra sa budú konať po tom, ako minulý týždeň bomba pri ceste usmrtila šesť britských vojakov a cez víkend americký vojak zabil 16 afganských civilistov.

"Ako nám pripomínajú posledné dni, je to ťažká misia. Nesmierne si vážime obete našich jednotiek a v ich mene budeme v misii pokračovať," napísali Obama a Cameron v spoločne vyjadrenom názore v denníku Washington Post.