Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Textilné časti z vrakov áut poslúžia ako stavebný materiál

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Stane sa tak vďaka projektu, ktorý umožňuje recyklovať syntetické materiály s dlhým polčasom rozpadu.

Krajné 19. júna (TASR) – Z textilných komponentov vyradených automobilov budú v obci Krajné v Myjavskom okrese vyrábať izolačné stavebné materiály. Stane sa tak vďaka projektu, ktorý umožňuje recyklovať syntetické materiály s dlhým polčasom rozpadu. Podporilo ho Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie.

"Doteraz končili textilné komponenty z vyradených automobilov zakopané v objemných skládkach odpadu alebo ich spaľovali v špeciálnych spaľovniach. Výnimočné vlastnosti a dlhá životnosť týchto textilných materiálov sa ďalej nezhodnocovali. Projekt v Krajnom vďaka unikátnej technológii zostavil komplexnú technologickú linku spôsobilú textilný materiál spracovať a zhodnotiť na výrobu nových výrobkov so širokým využitím v stavebníctve a v dopravnej infraštruktúre," informoval Maroš Stano z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia s tým, že vďaka projektu vzniklo v Krajnom 50 nových pracovných miest.

Celý proces sa podľa neho zároveň vyznačuje veľmi nízkou energetickou náročnosťou procesu spracovania a zušľachťovania odpadu na stavebný materiál. Výrobok má potom výborné tepelno-izolačné, ako aj zvukovo-izolačné vlastnosti. "Takéto zhodnotenie textilného odpadu zo spracovania starých vozidiel je zároveň tri- až päťkrát energeticky úspornejšie ako výroba tradičných izolačných materiálov na báze kameňa, resp. skla. Na vývoji technológie sa podieľal Ústav textilnej techniky v Bratislave a Výskumný ústav chemických vlákien vo Svite," doplnil Stano.

Smernica EÚ o nakladaní so starými vozidlami uložila členským štátom povinnosť zvýšiť podiel recyklácie zo starých vozidiel tak, aby sa dalo zužitkovať až 95 percent ich hmotnosti. Pri plnení záväzkov tejto smernice sa tak Slovensko vďaka tomuto projektu môže dostať do popredia v rámci celej Európy.