Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Transparentný účet ponúkajú zatiaľ iba dve banky

Foto: Andrej Galica

Transparentný účet je štandardný bankový účet, ktorý je zverejnený na špeciálnej stránke pre nahliadnutie verejnosti.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Možnosť zriadiť si transparentný účet majú ľudia aktuálne len v dvoch bankách na Slovensku. Do budúcnosti by sa jeho ponuka však mohla rozšíriť. Niektoré finančné domy potvrdili, že zvažujú jeho zaradenie do produktového portfólia.

Transparentný účet je štandardný bankový účet, ktorý je zverejnený na špeciálnej stránke pre nahliadnutie verejnosti. Verejnosť si dokáže na tejto stránke vyhľadať majiteľa účtu, aktuálny stav a pohyby na účte. "Najčastejšími používateľmi transparentných účtov sú mestá, obce, spoločenstvá vlastníkov bytov, občianske združenia, politici, politické strany, nadácie, fondy, cirkvi a náboženské spoločnosti," priblížil odborník portálu Finančná hitparáda Martin Švidroň.

Záujem o transparentné účty môže byť vyšší najmä v čase pred komunálnymi voľbami, kedy si ich otvárajú kandidáti na starostov a primátorov. "Transparentné účty zvyšujú dôveryhodnosť, ale len pod podmienkou, že s ním majiteľ zaobchádza správne a naozaj transparentne. Samostatné vedenie účtu ešte nič negarantuje," myslí si Švidroň.

Možnosť zriadenia transparentného účtu majú aktuálne klienti len v dvoch bankách. Pritom v jednej z nich si za takéto transparentné hospodárenie priplatia. Podľa portálu Finančná hitparáda totiž zaradila Slovenská sporiteľňa do svojho cenníka nový poplatok. Týka sa zverejňovania účtu na internetovej stránke transparentneucty.sk. "Výšku poplatku stanovila na päť eur mesačne. V Slovenskej sporiteľni to v praxi funguje tak, že klient si v banke otvorí akýkoľvek účet z ponuky banky a požiada o zverejnenie. Okrem nového poplatku tak treba počítať aj s poplatkom za vedenie účtu. Tento poplatok si však klient dokáže znížiť o 50 % až 100 % aktívnym využívaním účtu a splnením podmienok banky," priblížil Švidroň.

Transparentný účet ponúka aj Fio banka. "Dá sa zriadiť zadarmo. Zverejnenie v zozname transparentných účtov na stránke Fio banky je taktiež zadarmo," uviedol Švidroň.

Ďalšie väčšie banky v súčasnosti transparentný účet neponúkajú. Niektoré z nich ale nevylučujú možnosť jeho zavedenia. "Aktuálne transparentný účet neposkytujeme, do budúcnosti však jeho doplnenie do produktového portfólia nevylučujeme," potvrdila pre TASR hovorkyňa Tatra banky Zuzana Žiaranová. Jeho zavedenie zvažuje aj VÚB. "Zriadenie transparentných účtov už do začiatku tohtoročných komunálnych volieb nestíhame, ale intenzívne uvažujeme nad riešeniami a pokúsime sa ich mať pre klientov k dispozícii k niektorým z nadchádzajúcich volieb," doplnil PR manažér VÚB Dominik Miša.

Rozšíriť ponuku o transparentný účet neplánuje v najbližšom čase ČSOB banka ani Prima banka. "Transparentný účet v ponuke nemáme a s cieľom zachovania maximálne jednoduchej produktovej ponuky ho do nášho produktového portfólia neplánujeme zaradiť," dodala hovorkyňa Prima banky Eva Čonková.