Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V Malom Ríme pribudne Malý Berlín

Malý Berlín predstavuje širšiu iniciatívu rozvoja Trnavy.

Trnava 12. februára (TASR) – Trnava, známa aj ako Malý Rím, môže byť v krátkom čase obohatená o Malý Berlín. Po hlavom meste Nemecka, súčasnom európskom srdci nezávislej kultúry, umenia a kreatívneho priemyslu, chcú pomenovať aktivisti zo združenia Publikum.sk nové kultúrne centrum, na projekte ktorého už niekoľko mesiacov pracujú.

"Malý Berlín má byť o tom, čím Trnava môže byť. O potenciáli, ktorý v nej je," uviedol Michal Klembara z Publikum.sk. V súčasnosti sa združenie venuje hľadaniu vhodného priestoru a rokuje o viacerých možnostiach. Jednou z nich je aj kino Hviezda v správe mesta, ktoré má modernú sálu a málo využívané pridružené priestory. V hre je však aj niekoľko ďalších ponúk od súkromných vlastníkov. Publikum.sk si chce z alternatív vybrať tú najlepšiu a pripraviť priestor podľa vlastných predstáv. Podmienkou je, aby bol v centre Trnavy.

"Sme pripravení začínať aj v jednej miestnosti. Dôležité je mať miesto na večerné programy - na divadlo, projekcie, ktoré by cez deň fungovalo pre workshopy, kreatívne dielne, výstavy, prácu s deťmi či mládežou," dodal Klembara s tým, že aktivity chcú postupne rozširovať a venovať sa napríklad aj deťom.

Združenie v Trnave pôsobí sedem rokov a viaceré druhy podujatí robí na rôznych miestach a v spolupráci s rôznymi subjektmi. "K našim vlajkovým lodiam patrí dobre navštevovaná Noc v kine a obľúbená Improliga. Podujatie má tradíciu z roku 1985, na ktorú sme my naviazali. Ide proti všetkému, čo sa hovorí o dnešnej mladej generácii, tam mladí ľudia dobrovoľne zabávajú svojich rovesníkov," informoval Klembara. Od roku 2011 sa koná Pecha Kucha Night – platforma pre vytváranie umeleckej komunity, vlani začalo združenie cyklus besied Kreatívny človek. Prostredníctvom neho chce predstavovať ľudí, ktorí sa úspešne živia kreatívnou prácou, žijú a pracujú v Trnave.

"Jedným z najbližších krokov bude verejná diskusia o kultúre v meste, ktorá by sa mala uskutočniť niekedy na jar. Postupne komunikujeme so všetkými v kultúre činnými ľuďmi," dodal Klembara. K posledným aktivitám Publikum.sk patrí premietanie filmu a verejná diskusia o odvolanom arcibiskupovi Bezákovi i diskusia o budúcnosti kina Hviezda.

"Malý Berlín predstavuje širšiu iniciatívu rozvoja Trnavy, okrem kultúrneho centra plánujeme časom otvoriť aj coworkingové centrum pre jednotlivcov na voľnej nohe a kreatívny inkubátor, ktorý bude podporovať vznik nových firiem v tomto odvetví priemyslu," dodal Klembara.