Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Husté sneženie komplikuje situáciu na cestách

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Horský priechod Veľké Pole je uzavretý pre nákladnú dopravu.

Trnava 12. februára (TASR) – Horský priechod Veľké Pole v okrese Žarnovica je do odvolania uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov. TASR informoval dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest, závod Žiar nad Hronom, Peter Rozenberg.

Doplnil, že dôvodom jeho uzavretia je husté sneženie. "Tvoria sa tam snehové záveje, ktoré pracovníci správy ciest nestíhajú odhŕňať."

Horský priechod Kremnické bane v okrese Žiar nad Hronom je podľa slov dispečera prejazdný bez obmedzení.

V Trnavskom kraji sú cesty zjazdné

Napriek vytrvalému sneženiu sú cesty v trnavskom regióne zjazdné. Na vozovkách je utlačená 1 až 2-centimetrová vrstva snehu, v niektorých častiach regiónu je pokrývka kašovitá.

Strediská Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) vyslali svoje mechanizmy na komunikácie už v pondelok (11. 2.) po 22. hodine a odvtedy podľa vyjadrenia službukonajúceho dispečera Petra Škovragu nonstop posýpajú a odhŕňajú.

SÚC má v zimnej údržbe na území TTSK 1861 kilometrov ciest I. až III. triedy. K dopravne najdôležitejším úsekom patria úsek Trstín – Trnava s dĺžkou 29 km, vedúci na Bielu horu a do Českej republiky, cesty z viacerých lokalít k Atómovej elektrárni Bohunice, k automobilke PSA Peugeot Citroën, k zdravotníckym zariadeniam, cesty k štátnym hraniciam v okresoch Skalica, Senica a Dunajská Streda či k Vodnému dielu Gabčíkovo.

Napriek hustému sneženiu na Žitnom ostrove sú všetky cesty zjazdné

Napriek hustému sneženiu na Žitnom ostrove sú všetky cesty zjazdné. TASR o tom dnes informoval námestník riaditeľa Správy a údržby ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský.

"Od skorých ranných hodín sneží, čím ďalej, tým intenzívnejšie. Všetky cesty sú posypané. Od deviatej hodiny pluhujeme, problém je v tom, že našu činnosť kazí silný vietor," uviedol Baďanský. Upozornil, že vodiči musia byť opatrní a jazdu treba prispôsobiť poveternostným podmienkam.

Na cestách je dvoj až trojcentimetrová súvislá vrstva čerstvého alebo kašovitého snehu. "V miestach, kde prefukuje veľmi silný vietor, sa vytvárajú snehové jazyky, ktoré priebežne odstraňujeme," povedal Baďanský. V regióne pracuje na cestách 10 áut a sedem traktorov.

Dopravu na kopaniciach a pod Javorinou komplikuje sneženie a snehové jazyky

Vytrvalé husté sneženie už začína komplikovať dopravu aj v niektorých častiach Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Podľa riaditeľa Správy ciest TSK Stanislava Lališa intenzívnejšiu údržbu potrebujú najmä niektoré cesty v okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom.

Husté sneženie v kombinácii so silným vetrom, ktorý na cestách vytvára snehové jazyky, komplikuje dopravu najmä v Myjavskom okrese, kde sa posýpacie a odhrňovacie vozidlá musia točiť v dvojhodinových intervaloch.

„Vietor nám nafukuje sneh aj na cestu na Bezovec a v okolí Krajného. Tam sme museli nasadiť výkonnejší šípový pluh. Pri Košariskách sa skrížili dva kamióny, cesta je tam zatiaľ pre osobné automobily prejazdná,“ povedal Lališ s tým, že v ostatných častiach kraja je situácia na cestách pokojná.